BES bana göre devletin ve bankaların yurdum insanına oyunudur. Kurallar ciddi şekilde devlet ve bankadan yanadır. 10 yıldan önce çıktığından vergi indirimleriniz ,kazancınız vs. den çok daha fazla, yatırdığınız paranın %38 gibi bir bölümünü keseceklerini biliyor musunuz ? yabancı asıllı bir türk vatandaşı bunu yaşamış olduğundan dava açarak hakkını almayı başardı ama örnek teşkil edeceğini hiç sanmıyorum.

Onlarca bireysel emeklilik temsilcisi kısa eğitimler verilip hadi koş bunun faydalarını anlat diye sağa sola salındı. Askeriyede, devlet kurumlarında, özel kurumlarda bu temsilciler gezip farklı bankalardan farklı şekillerde emeklilik sattı. Bizzat şahidim. Ama hiçbirisi bu yukarda söylediklerimden söz etmedi. Bu tip bir emeklilik yoğun tempoda çalışan ve yatırım işi ile uğraşamayan geliri yüksek kimseler içindir. Örneğin eczacılar. Örneğin doktorlar. Çünkü onlar bekleyebilirler.

Ama siz eğer özel sektörde iseniz, ya da devlette enflasyona çok bağımlı bir iş yapıyorsanız o zaman bu on sene içinde bir kriz olacağını söyleyelimde bilin. Evet krizleri bankalar çok sevdi. Finansal kriz olmasına rağmen türkiye gibi ülkelerde değil zarar açıklamak muazzam karlar elde ettiler. Şimdide ellerinde likiditeyi iyice düşürdükleri faizle piyasaya vermeye çalışıyorlar. Devlette bu şekilde piyasayı hareketlendirmeye çalışıyor. Piyasa ancak sigortalı çalışan sayısı arttığında, işsizlik azaldığından tüketime endeksli hareketlenebilir. Ama bu tip düzenli harcama yapacak vatandaşa gelene kadar bankalar nakitleri kasalarına doldurdu. Şimdide kredi dağıtıyorlar ve kar elde ediyorlar. Bu krediler haliyle gün gelip bizim eşdeğer modelimiz olan brezilya vs. gibi ülkelerde ödenemez hallere gelecek. O zaman yine bir kriz olacak işte. Bu kriz olduğunda ise bireysel emeklilik almış insanlar paralarını çekmek isteyecek. Vergi süprizleri ile karşılaşınca bilmeyenlerde şok olacak. Devlette bu vergilerden kar elde edip yeniden finans krizi diye bankalara vericek parayı. Bankalarda yine faiziyle vatandaşa.

Bana göre düzen böyledir. Düzeni düzen çok güzel düşümüş, çarklar dönecek olan yine vatandaşa olacaktır. Bu süreler içinde de artık eski göze batan illegal hortumcuların yerini ( h. toprak, a. doğan vs. ) bu sefer usulüne uydurmuş yeşil hortumcular almış olacak.

Size tavsiyem paranızı çar çur etmeyin girin bir kooperatife ev alın çok daha iyi kazanırsınız. Kooperatif hissenizi satmak istersenizde vergiler kadar kaybetmeyeceğiniz kesin. Bununda dışında ev biterde ev sahibi olursanız hakkaten kazanırsınız o zaman.