sitem i geri aldım kardeş.
sorduğun sorunun cevabını aslında kendin vermişsin. dediğin siteler zaten başlangıçtan başlayarak örneklerle sana ajax (daha doğrusu jquery bu örnekte) öğretirler.
öncelikle (misal jquery için) kendi sitesindeki veya diğer sitelerdeki genel kullanım şeklini öğren. misal, ilk öğrenmen gereken şeyler selector yapıları olacak ki jquery ile id, name, class vs. onlarca selector var.
bunun ardından dediğin şeylere girebilirsin. dediğin örnekte inputa bir id veya name verip, bunu jquery ile id veya name (veya class vs) ile seçip, gerekli işlemleri yapabilirsin. ajax kısmı zor falan değil, sadece jquery sitesindeki docs kısmında api kullanımı var mesela, onların hepsinde example bulunuyo. oraya bakarak kodlardaki seçim işlemlerini incele. zaten gerisi çorap söküğü.
sen şimdi mesela, yukarda dediğin inputa input1 id vermiş ol. jquery ile bunu ;
$("#input1").click(function()
{
}
şeklinde seçip, click (veya submit, veya başka türlü, yapılmasını istediğin işleme göre) fonksiyonu yazarsın.
fonksiyonda da div kısmını id (veya diğer) şekilde seçtirip, misal jquery load komutuyla (ki ajax için de kullanabileceğin güzel bi özelliktir.) div i harici bi sayfa gibi (sunucu taraflı mesela) tekrar yükletme işlemi yaptırtabilirsin.
ben biraz anlatma özürlüyüm aslında. şimdi böyle yazınca kafanın karışmasını da istemem. kabaca şunu söyleyim:
> selector şekillerini öğren. (id, name, class, input type hatta)
> selectorlara fonksiyon ve diğer işlemleri nasıl atayacağını öğren. (onclick, onsubmit, mouseover zımbırtıları yani.)
> ajax kısmı kafanı ağrıtmasın sakın, inputlardaki verileri ajax ile diğer sayfaya post edip, gelen veriye göre işlem yaptırmak çok kolay. (dilersen bi cevap yaz veya pm at, ben sana kendi yaptığım bi ajax post örneği göstereyim.)
neyse, başka soru varsa, ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. ben de bu ajax ne yawww diye bi ay falan baya saç baş yolmuştum, meğersem mantığı kapınca acaip kolaymış ve acaip fantazilere açık bişey, neler neler yaparsın varya.
mavili
(bu sayfadaki post yapısını incele, jquery ile yaptığım bitmemiş bi scriptin ajax post kısmına iyi bi örnek, kodlar açık, bakabilirsin) bu projeyi asp, mysql ve jquery ile bitirmeyi planlıyorum, index.asp kısmına da bak (aspress by mavili), misal alttaki oylama kısmı yine ajax posta ve linkler (hepsi değil) load kullanımına bi örnek. script bitince nette dağıtcam inş.