De… Bir çok veri merkezinin helpdesk kısmına bakan kişi veya kişiler kimin ne para ödediğini, bu kişilerin çalıştığı şirkete ne kadar katkı sağladığını bilmez. Dediğin aslında profesyonelden biraz uzak kurumsal kimliğin önemine varamamış ufak veri merkezlerinde olur bence..
Ayrıca donanıma göre fiyat ve piyasa değerlendirmesi yapmak aslında daha doğru
Örnek; Dual E5520, 24gb ddr3, 4x300Gb 15k Sas bir sunucuyu veri merkezinden 10mbit hat ile ne kadara kiralarsınız? Siz bu makineyi koyunca olay ne kadara düşer aylık?
Hesap kalanını 12 aya çarpınca sunucunun parasından daha yüksek bir sonuç çıkıyorsa bence co-location daha mantıklıdır. Sonuçta herkesin temel amacı gelir elde etmek.
Ama “bence mantıklı” dediğim noktada Hosting satanı düşünerek konuşuyorum.. Özel projelerde bu durum sandığınız gibi olamayabilir.
piyasada colocation denince akla gelen firmalardan birisin, ama benim sözüm doğrudan sana değil
benim düşüncem, son kullanıcı colocation yapmamalı; sadece hosting şirketleri, birden fazla makine düşünüyorsa ve teknik konuda yeterliyse yapmalı.
Bu düşüncemle birlikte şunu da söylemek isterim. Bence hosting şirketleri içerik sitesi işleriyle uğraşmamalı. Sadece kendi internet altyapısı sunma konusunda uzmanlaşmalı.
Düşünün ki, bir içerik siteniz var. Hosting şirketinizin de aynı konuda siteleri var. Az da olsa mideniz bulanabilir (ve tecrübeyle sabittir, bulanmaktadır.)
Bu da 2. nedenim idi.