Sevgili Kardeşlerim. Sadece Bilgi ve Birikimin Miktarınca Bu Konuda Hakkında Forumlarda Açılan Örnek - Erdem Davranışları Görmem neticesinde Bir kaç paylaşım Yapacamşayet konunun yeri Burası degilse lütfen Modlar konuyu Taşısınlar.

Dinimizin En önemli Emirlerinden Hatta ve hatta islamin " müslümanlıgın temel 5 şartından 1 tanesi ZEKAT " emridir. Çoğu zaman bu Emir Farklı idrak edilgi için yanlış uygulamalara neden olmuştur. Konunun özeti islam Hukukuna göre şöyledir. Bir müslüman 80 gram veya 82 kusur gram altına veyahut Bu Miktar paraya Sahib oldugu zaman Buna 1 tarih atması lazım Bu tarihin üzerinden 1 yıl geçtiken sonra Bu Müslümanın üzerine Bu paranın veya 80 yada 82 kusur gram altının edecegi nakit paranın üzerinden 40'da birini zekat olarak verir. Tabiki burdan Şu anlaşılmamalıdır. Sadece 80 gram veya 82 gram altın olacak yada bu miktarda para olacak degildir. bu sadece asgari sınırdır. Aynı zamanda Buna pareler olaraktan Bu miktarın üzerinde olan Arkadaşlar Ellerinde O Para veya Ticari eşya dan Giderleri düştükten sonra Zekatını verir ve Bu Bir Müslüman üzerine namaz kılmak gibi farzdır.

Şimdi. diyelim elimde 82 gram altın veya bu Eş değerde Para var hesap ediyorum bu bana geleli 6 ay olmuş o zaman bunun üzerine 1 yıl gecmeden zekat verilemez.! yanlız ötelerden beri uygulamada olan Ramazan ayında 1 iyilik 100 veya 1000 iyiliğe Bedel oldugu için insanlar Zekat ve Çeşitli hayırlarını Bu aya denk getirmektedir. aksi halde yoksa zekat SADECE RAMAZAN AYINDA VERİLEN BİR İBADET DEGİLDİR.

Ayrıca zaman zaman Zekat olarak 10 lira yada 100 lira gibi miktarlar verilmektedir. bu tamamen yanlış bir uygulamadır. yukarda izah ettigim gibi elinizde bulunan altın veya paranın yekünü üzerinden hesap edilecek 100 ise 100 tl 1000 ise 1000 tl zekat vermek gerekmektedir. zekatta Gönlümde bu kadar koptu gibi bir tanım yoktur. Çünkü Zekat Fakirin Zengin üzerindeki Hakkıdır.

Zaten Eğer Bizler, Ülkemizdeki Variyet sahibi insanlar Zekatlarını Gerçekten fakir fukaraya Ulaştırmış olsalardı Ömer bin Abdulaziz Zamanındaki gibi fakir Hiç bir İnsan kalmıyacak İnsanlar Zekat verecek insanlar arıyacak veya buna benzer Cami avlularına Zekatlık yada Ağaç dallarına Bu benim Zekatım dır diye Para baglayıp fakirin alması sağlanmış olacaktı.

Şimdi Dikkat çekmek istediğim Bir konuda Şudur.

Zekat Hesap Ederken Asli İhtiyaclar hesap Edilmez. Araba / Ev veya Ticarethanendeki Demirbaş Eşyaların makinaların PC'lerin vs. Hesap Edilmesi Gereken şey Ticaret malları + ordan Elde Edilen Kazançtır. Tabi Bu kazançtanda Alacak verecekler Düşülecektir.

Ayrıca Zekat verirkende Zekatta Bizim Okudugumuz Fıkıh kitaplarında Anlatılan En Makbul olanı Birinci Derecede Fakire Kendin Ulaştırmandır.

Birde Kuranı Kerimde Zekat Kime Verilir Buda Sıralanmıştır.

Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak ancak,

yoksullara, düşkünlere,
(zekât toplayan) memurlara,
gönülleri (İslâm’a) ısındırılacak olanlara,
(hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere,
borçlulara,
Allah yolunda çalışıp cihad edenlere,
yolcuya mahsustur. Allah pek iyi bilendir, hikmet sahibidir.

Bu Yukarda yazdıgım ayet Tevbe Süresi Ayet 60'dır.

Yanlız Şuda Unutulmamalıdır'ki. Akrabalarımız Zekat Konusunda veya Çeşitli hayır Konusunda Önde Gelmektedir.

Nacizane vaktimin Müsaid oldugu kadarı ile kendi bilgi ve Birikimlerimi yazmaya Çalıştım. Bu Konuda Daha Geniş İzahlar için Fıkıh kitaplarına / İlmihallere bakmanızı tavsiye ederim.

Saygılarımla.