ismailperim adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Öncelikle;
facebook, şuan üzerinde yazdığımız sistem r10.net(vb), google(python)...
bence bunların en büyük örneği aslında google dır. google linux altyapısyla çalışır. windows un arama sistemleri google göre daha yavaştır ve bir sitenin google da 10 sayfası indexliyse bing de 5-8 sayfası indexlidir. yani google daha fazla içeriğe sahipken daha hızlı olmayı başarabiliyor. işte bu opensource un gücü (:
birde düşünün, facebook asp.net olsaydı kabus gibi olurdu heralde
asp.net(c#) ve php de kullanıyorum.
php yi kendi projelerimde, asp.net i ise çalığtığım şirket projelerinde kullanıyorum. asp.net kullanmamın tek sebebi işleri hızlandırması.
asp.net ciler ne kadar daha hızlı olduklarını iddia etselerde hiç bi zaman php&mysql kadar hızlı olamamışlardır. bunun örnekleri şu kocaman internet dünyasında mevcut. ayrıca php'nin en büyük avantajlarından birisini platform bağımsız olmasıdır. php yi alıp linux da da çalıştırırsın, windowsta da. ama alıp .net framework u redhat de çalıştır bakalım (: diğer bi avantaj ise lisedeki
hocamın deyimiyle "herşey mümkün" (: bugün asp.net ajax ile yapılmış bi uygulamadaki hatayı düzeltmek için çok uğraştım. ama çözemedim. belkide çözülmesi mümkün değil. çünkü asp.net de koda bi yere kadar müdehale edebiliyosunuz. yani ekranda gördüğünüz şeyler tamamen kontrolünüz altında değil. oysa php de öyle mi? (:
son bi avantaj ise bu gayet açıktır ki;
php;
<a href="<?php echo $_GET["Adres"]; ?>">Git</a>
asp.net;
<asp:HyperLink ID="link" runat="server">Git</asp:HyperLink>
    protected void Page_Load(object sender, EventArgs e)
    { 
link.NavigateUrl = Request.QueryString["Adres"].ToString();
}
querystringden gelen linki almak için yazdığımız satır farkı (:
burdaki 2 husus ise;
"<asp:HyperLink" komutunun çalışması için html e dönmesi gerekmektedir.
bunun için ise bu kodun .net framework tarafından yorumlanması gerek. bu ise fazladan 1 adım anlamına geliyor.
sonuç olarak elde edilen çıktı ikisinde de
<a href="query_string_den_gelen_adres">Git</a>
şeklinde olur ama .net bu çıktı için daha fazla zaman harcar.
gayet açık ve net değil mi aslında?
hatam olduysa affola.

iyi de bu sizin söylediğinizi asp.net de yapabiliyor ki
<a href="<%# Request.QueryString[""]%> " >

ayrıca neden hyperlink kontrolü kullanayım ki bu iş için ben olsam linkbutton koyar onun click olayında response.redirect(request["Adres"].ToString()) ile gönderiridim.o da kontrolü sürükle bırak cıft tıkla
response.redirect(request["Adres"].ToString());
tamam
ayrıca masterpage yapısı benim özellikle en beğendiğim yönü bir kez tasarım yaparsınız değişecek kısmı belirlersiniz gerisinde hersey standart kalır tekrar tekrar tasarlamanız gerekmez. bu css in getirdiği avantajları getiriyor

# burada yazma işlevi yaptırı yani response.write işe aynı işi yapar.
<% %> size php deki <?php ?> in yaptığı işi yaptırır yani kod blogu acar illa sayaadi.aspx.cs içinde kodları tutacaksınız diye birsey yok size alternatif sunuyor.
ve ek olarak hyperlink in a tagına dönmesi işlemi sürekli yapılmıyor ilk kullanıcı siteyi ziyaret ettiğinde derlenir bir daha derlenmez. yani sürekli sürekli derlense haklısınız. zaten bu yüzden asp.net hızlı diyoruz tek sefer derleniyor php her kullanıcı bir istekde bulundugunda sürekli hatavarmı yokmu diye bakılır
ayrıca Request.Querystring[""] zaten string dönderen bir fonksiyondur ekstra Tostring() demeniz gerekmez
Request[""].tostring() sekinde kullanırsaznı tostring gerektirir.
ve ben hala hız diyenlere soruyorum allah rızası için bir test koyun oraya bir test yapın ben size 2 tane link verdim asp.net in daha hızlı olduguna dair.
ayrıca googlenin iyi olması linux olmasından olsa idi google piyasada rakipsiz olmazdı rakipleride onun kadar iyi olurdu.
ayrıca neye tamamen müdehale edemiyorsunuz onu anlamadım? nereye müdehale edemediniz ? ayrıca asp.net de ajax dediğiniz olay ya ajaxcontroltoolkit yahut bir scriptmanager + upgatepanel onun dısında birde updateprogress koyarsınız o kadar yani bunun neyini çözemediniz? onun dısında calısma mantıgı aynı ? yok siz asp.net için klasik ajax ile kodladı iseniz o zaman tabi işin içinden cıkamamış olabilirisniz onucta bu anlattgım kontroller ile yapmak 3 dk bilemedin 5 dk sürer ama klasik ajax ile aynı iş 35 dk sürüyor
ve hala aynı yerdeyim biri php nin hızlı oldugunu bir zahmet kanıtlasın.
ayrıca mysql se hız sağlayan mysql asp.net ile de calısıyor ayrıca mysql için opensource bitti oracle aldı yakında mysql den eser kalmayabilir.
eğer sifrelemek içiin md5("") gibi bir fonksyionun işlevine kolaylık diyorsanız hata yönetimi için yapmanız gereken web.configde bu düzenlemeyi yapmak.
<customErrors mode="On">
<error statusCode="404" redirect="SayfaYok.aspx"/>
</customErrors>
kodu ile sayfa bulunamadı hatası yani 404 hatası oldugunda sayfa yok.aspx e yönlendirilir. proje genelinde otomatik olarak yapılır.
yok kodlama içindeki exceptionlar nolcak diyorsanız onu yakalamak için
global.asax içindeki
Application_Error()
{
response.redirect("hata.html"); //veya database saklamak istiyorsanız ilgili kodu yazarsınız
}
yazarsın herhangi bir hata oldugunda kolaylıkla hata.html gider hata olduştu üzgünüz vesaire der. hata sayfasını aspx yapip hataları kategorilendirilerek saklanır.
hala diyorum eğer bu php hızlı ise lütfen performans testi oraya koyun bilim ispatlanabilir birseydir.
ne bu peygamber sözü gibi "php hızlı cünki". opensource cünki (sanki koda müdehale eden varda
ayrıca asp.net in diğer bir gücü windows application geliştirirken kullandıgınız kodları asp.net de de kullanabiliyorsunuz en basiti hata mesajı göstermek için
messagebox.Show("hata"); bu windows komutu olmasına rağmen ilgili referanslar eklenirse asp.net de calısıyor.
aynı sekilde wpf dll ile asp.net de video dan istediğiniz istediğin kareyi fotograf olarak alabilirsiniz.asp de bir dll import etmek için sunucuyu resetlettirmeniz lazım ki hostcular buna pek yanaşmaz ama asp.net de hiç böyle bir sorun yok.
daha iyisi yapılana kadar en iyisi asp.net
ayrıa http://www.finansbank.com.tr/ asp.net ile kodlanmıstır. daha bunlar aklıma geldikçe yazıyorum.
evet facebook php ancak myspace de asp.net ve ayrıca facebooku yazan bu kadar büyüyeceniği bilerek php olsun hızlı olsun demedi ya sanırım facebook un nasıl cıktıgını biliyoruz veya bilmiyorsak google.om dan bakıyoruz.
http://www.trt.net.tr/ asp.net hatta canlı tv/radyo olayı silverlight ile yapılmıştır.
ayrıca php platformdan bağımsız olsa ne fark ederki zaten windows uygulaması gibi pc pc gezmeyecek bir tane host alınıp ona konacak evet bu bir gerçek windows hostingler pahalı. e lisans maliyetlerinden dolayı bu. ama hosta vereceğiniz para da 30 tl 20 tl birsey dolayısı ile bunu da üstdüzey bir maliyet olarak düşünmemek gerek