php ya da asp.net uzmanı değilim ama her ikisi için de kayda değer derecede zaman harcamış, araştırma yapmış birisi olarak şunu söyleyebilirim.
asp.net ile geliştirme yapmak bariz derecede çok daha kolay. zaten microsoftun çıkış noktası da bu. piyasanın ihtiyaçlarına yönelik yazılımları geliştirmeyi kolaylaştırmak. komple web tasarımı algoritmasını değiştirmiş. nerde request / response nerde event tabanlı geliştirme. bu php ile 12 ayda yapabileceğiniz projeyi 3 ayda yapabilmenizi sağlar ama performansı ve projenin mimarisi diğer dillere göre ne kadar performanslı olur bu noktada tartışabiliriz.
bir arkadaş tasarım ile kodun ayrı geliştirmesine imkan sağladığından bahsetmiş. asp net ile bunu yapmak gerçekten zor. hadi tasarımcı hazırladı bir html,css şablon. sende içine kod yazdın bitirdin. sonra tasarım değiştirmek gerekti. ne olacak ? ne diyicen tasarımcıya. abi bırak dreamweaver ı html yi o devir bitti. aç visual studioyu kodları ellemeden tasarımı değiştir mi diyeceksin ? ayrıca kompleks işler yapmaya çalıştığınızda ide üzerinden görselliği kaybetmek gibi durumlarla da karşılaşılabiliyor. bence düşünce olarak asp.net güzel ama ciddi sorunları da var. bunlar zamanla aşılsa da performans açısından php ye yaklaşabileceğini düşünmüyorum.
asp.net in bir diğer artısı da piyasada kullanılması. zaten piyasada bariz bir microsoft üstünlüğü var. ufak yazılım evleri c#, web geliştirenlerde ağırlıklı olarak asp.net kullanıyor. bunun bir numaralı nedenide proje geliştirmenin tek ide üzerinden çok rahat bir şekilde yapılması. bu nedenle amaç piyasada iş bulmaksa .net öğrenin derim. ama yukarda çok iddialı bir şekilde php ile asp.net performansta kıyaslanamaz bile diyen arkadaşlar var. bence işin temeline indiğimizde öyle olmadığı çok rahat bir şekilde görülebilir.
c# için de aynı şey söyleniyor. performansta iyi falan. dinamik arraylist ler şahane. açıp bakıyosun .net framework'u nedir arraylist diye. (daha doğrusu açamıyosun, açık kaynak değil ama yaşasın vm decompilerları

) arraylist e eleman eklediğinde abimiz yeni bir array oluşturuyor öncekinin bir eleman fazlası olacak şekilde. sonra direkt klonluyor önceki arrayı, üzerine eklediğimiz elemanı koyuyor. e ne manası kaldı ? ben bunun c++ da zaten 3 satır kod yazarak yapıyorum. hatta icabında 100000 elemanlı arrayı kopyalamaktansa bellek adreslerine müdehale edip daha iyi performans verecek bir yöntemle eleman ekliyorum (tamam ben yapamıyorum ama yapılabillir

) . asp.net inde framework u aynı bu basit örnekte ispatlandığı gibi performansa birşey katmaz. geliştirme sürecini hızlandırır.
bir de asp.net çok yeni bir teknoloji gösterilyor ama teoride jsp den ciddi bir farkı yok. şu kodun önceden her seferinde derlenmemesi, bir kere derlenip o derlemeden çalıştırılması bana biraz servletleri anımsattı nedense

. tabi yazılım mimarisi olarak java tabanlı web programlamadan çok daha iyi ona lafım yok. sadece klon o kadar

.
bence geliştirme zamanını kısaltıcam diyorsanız php'nin mvc frameworklerini kullanın ya da ruby on rails kullanın. hiç değilse gerçekten tasarım ile kod birbirinden ayrılmış olur. tasarımcı da mutlu mesut dreamweaever da istediği değişiklikleri yapabilir. performans diyorsanız da php nin daha iyi olduğunu iddia ederim. asp.net e göre php daha düşük seviye bir dil (teknik anlamda değil, geliştirme aşamasında). detaylara müdehale şansınız daha fazla. bu da optimizasyon yaparken büyük bir artı. sonuçta kodun her satırı kendiniz yazıyosunuz. wizardlarla, drag n droplarla oluşturmuyorsunuz.
tarafsız olmaya çalışsam da son 2-3 paragrafta asp.net i bayağı bir yerdim

. sonuç olarak piyasa ağırlıklı çalıcam diyorsanız asp.net in öğrenim süreci olsun, yazılım geliştirme kolaylıkları olsun (drag n drop, wizard vs.) ruby den php den falan çok üstün olduğu bir gerçek ( yiğidi öldür hakkını ver

). ama detaylı projelerde bence yetersiz. bence php ye webin c++ ı asp.net'e de netin c#'ı yakıştırması yapılabilir

.