Az önce forumun başka bir köşesinde bknz: burdaa arkadaşlar fiyatlarla alakalı şikayetlerini dile getirdi...
Oraya yazdığım cevabı burada da vermek istiyorum. Bu işin her dalında aynı problemler var dernekle v.s bu iş çözülmez gibime geliyor. Artı kuracağınız dernekte bir radore,markum,ihs, kriweb v.s olacak mı...

Alıntı
Bu konu hakkında yazılacak çok şey var ama inanın yazası gelmiyor insanın...
Sonuç ta internet denilen mecrada para karşılığı yapılan tüm hizmetlerde aynı sorun teşkil ediyor....

Hosting satıcıları, ucuz host satan tostculardan şikayet ediiyor,
Seo uzmanları, meoculardan şikayet ediyor,
Grafikerler, copy/paste cilerden şikayet ediyor
Programcılar, scriptcilerden şikayet ediyor.
Adwords reklam uzmanları, kupon adwords cülerden şikayet ediyor.

Aslında işin özünde bu şikayetler ne olursa olsun hiç bitmeyecek, en azından internet var olduğu sürece. Çünkü ticarette arz ve talep denilen 2 adet, piyasa dengelerini oluşturan değer var.

Arz; Çeşitli fiyatlarda satıcıların piyasaya üretmek ve satmak için getirdikleri ürün veya hizmetler

Talep; Satıcıların getirdiği ürün veya hizmetlerin alıcılar tarafından satın alım isteğidir.

-------

Öncelikle satış yaparken hedef kitlemizi seçmemiz gerekiyor. Bunu çalışan arkadaşlarımızın veya firma sahiplerinin coğu doğru yapamıyor.

Hedef kitlesi seçildikten sonra bu kitleye kendimizi, yaptığımız işi, yaptıklarımız sayesinde müşterimizin kazanclarını, bu güne kadar yaptıklarımızın müşterilerimize neler kazandırdığını çok iyi bir şekilde anlatmak ve hedef kitlemizin sektörde devame edebilmesi için ihtiyaçlarını ve bu ihtiyaçlarının getirdiği mali külfetin onlara iş potansiyeli olarak döneceğini göstermemiz işin can alıcı noktası.

Örneklemelerle devam ediyoruz.

Ben bir adwords satıcısıyım. Şuanda elimde 75K ile 140k arası işlem yapmış 4 adet hesabım bulunuyor. Reklam danışmanlığı yaptığım firmalardan birisi bir gün adwords ün sitesine girip üye oluyor. Aklında bana verdiği danışmanlık ücretinden nasıl yaparımda kara geçerim düşüncesi var. Üyeliğini alıyor ve ilk denemesiiyle reklamını vermeyi başarıyor. İşi öğrendiğini zanneden değerli müşterim yaptıklarının verdiği barşarı mutluluğuyla beni arayıp artık reklamlarını kendinin vereceğini, bu zamana kadar ona verdiğim reklam ücretinin faiş olduğunu ve onun üzerinden haksız kazanc yaptığımı idda edip sözleşmesini fes ediyor. Ve son dönem borcunu ödemeyeceğini bu zamana kadar ondan aldıklarıma saymam gerektiğini söyleyip telefonu kapatıyor.

Tabi bende kendisine saygı duyduğumu böyle bir karar vermesinin kendisi için hayırlı olcağını söyleyip başarılar diliyorum...

Aradan gecen 1 haftalık dilimde müşterim yanlış reklam politikası ve Adwords için faul sayılacak kusurlar yaptığından dolayı adwords hesabı, kredi kartları ve web siteleri kara listeye alınıyor. Reklamları çıkmamaya başlıyor. Telefonları çalmamaya başlıyor...
Tükürdüğünü yalamamak içinde internertte adwords cü kılığında milletten adwords kuponu dilenen bir arkadaşa işi havale ediyor...O da uzman olduğu TOKATcılık mesleğiyle müşterime bana ödediği rakam dan biraz fazlasını kaptırıp ortalıktan kayboluyor... Gecen süre 3 haftayı buluyor bu arada, bende izliyorumm

Dayanamayıp 4. haftanın sonunda beni arıyor. Sözleşmeye kaldığı yerden devam edebileceğimizi kalan ödemeyi şimdi hesabıma göndereceğini filan söylüyor. Bende müşterime yaptığı yanlışların neler olduğunu ve bu yanlışlardan dolayı onunla çalışmak istemediğimi efendice anlatıp telefonu kapatıyorum...

Aradan 4 veya 5 gün gecmedi bu müşterim ofisime geldi... Artık o hale geldiki iş alamıyor. Elindeki malları satamıyor kafayı yemiş durumda. Bende yufka yürekliliğimle müşterime yeni sözleşme hazırlıyorum.ve banlattığı alan adının yerine yeni bir alan adı ve olmuşken yeni bir web sitesi daha satıyorum.

Sonuç. bana aylık ödediği danışmanlık ücreti olan 250 TL den kurtulmak için toplam 1500 tl masraf etmiş oluyor.

Hedef kitlenize yaptığınız işi iyi anlatamaz sanız onların gözünde yaptığınız iş bilgi sayr başında 2 TIK TIK la kalıyor. Benim değerli müşterim öle diyordu 2 tık tık yapıyorsun bu kadar para istiyorsun. Ama bilimyor ben ona verdiğinin 4-5 katını en az müşteri olarak geri yolluyorum...

Bazen iyi grafiker, reklamcı, hostcu, programcı olmak yetmiyor arkadaşlar. Bu işin pazarlama ve müşteri piskolojisinide iyi incelemek ve hakim olmak gerekiyor...

Sonucta süslü web siteleri, işre yaramaz fonksiyonlu web uygulamaları, kaliteli serverlar vs sahip olunması müşterilerinizi çekmeye yetmeye bilir. Sizin müşterilerinize bunu çok çok iyi bir dille onu analiz ederek anlatmanız ve benim yaptığım gibi uygulmalı olarak öğretmenizde gerekiyor...

Referanslarımdaki firmaları arayıp çok teklif veren firma sahipleri gördüm hatta müşterimin yanındayken gelip, beni müşterimin elemanı olarak zannederek beni kötüleyenler bu şekilde iş almak isteyenleri sonları hep hüsran oldu....