Somut olan Tellcom'un Izmir'de Turk Telekom'dan hat kiralayarak hizmet verdigi ve Tellcom'un Izmirdeki cikis gucunun Turk Telekom'dan satin aldigi hat kadar oldugudur. Ticari bir gercek olarak sattigi kadar bant genisligini Turk Telekom'dan satin alarak ondan ucuza satis yapilamayacagina gore ve her ilde ayri ayri Turk Telekom sonlandirma maliyeti yuksek olacagindan; civar illeri toplayip tek noktadan Turk Telekom'a giris yapmak daha mantikli gorulmus olabilir. Belkide yakinda tum ulastiklari noktalari birlestirip ana cikisi Istanbul'dan yaparlar.
Bu baglantilarin zarari varmidir yokmudur? Ping surelerinin 5-10 ms kadar fazla olmasi sorun teskil eder mi? Etmez mi? Havuz baglantinin zarari olur mu? Olmaz mi? Bu hizmeti verenle alan arasinda. Suanda cok fazla Tellcom Superonline altyapisi kullanan internet gezginide olmadigina gore eninde sonunda baglantilar toplanip Turk Telekom'dan herkes gibi hizmet almak zorunda.
NOT: Bu arada Tellcom'un ucuz hizmet verme sebebi: "Tellcom buyuk sirket Turk Telekom'dan ucuza hizmet alir" degildir. Turk Telekom fiyat uygulamalari herkesle ayni olmak zorundadir ve cifte standart kesinlikle BTK tarafindan yasaklanmis bir konudur. Turk Telekom ve TTNET hepimizin bildigi gibi kardes sirketler olmalarina karsin, gecmis donemde TTNET'e taninan ozel haklar nedeniyle Turk Telekom tazminat cezasida almistir.
Bu konuda söylediklerinizle ilgili aksi birşey belirtmedim zaten. Ancak şöyle de bir olay var ki Tellcom yerine X bir firma da olsa, bunu başka türlü yapması beklenemez. Tüm Türkiye'ye alt yapı döşemek zaman + yatırım olarak çok ciddi kayıplara yol açacaktır. Tellcom'un o kapasiteyi Türk Telekom'dan satın aldığı doğrudur. Kendi Fiber bağlantılarının olduğu noktalar da zamanla artacaktır. Rekabet açısından Alternatiflerin de desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabiki bunu yaparken de, körü körüne desteklemeyi kastetmiyorum. Selçuk Bey'in söylediği konu da malesef Türkiye'de olan birşey. Ülkemizde insanlar hizmet kalitesiyle, hat maliyetini bir tutuyorlar. 22 Liraya mal oluyorsa, sizden onu 23 liraya satmanızı isteyeceklerdir. Koşanbit Telekom ve görüştüğümüz birkaç firma ortak bir karar alarak, fiyatlarımızı sabitledik. Şuan bazı insanların kafasında Tellcom = Ucuzluk gibi bir fikir var. Tellcom'un hizmet veriş fiyatı Türk Telekom'un altında olabilir ancak siz ordan kazandığınız paraları sektöre yatırıyorsanız, bence yerinde bir hareket oluyor. Veri merkezleri dışında kendi router ve Gbit switch kullanan kaç firma var? Yok demiyorum ancak çok az. Yakın bir zamana kadar biz de mikrotik kullanıyorduk. İnsanların artık "düşük fiyata mal et, düşük fiyata sat" mantığından çok, nasıl daha kaliteli hizmeti sağlayabilirime yönelmeleri gerekiyor. Ben Tellcom'u Türkiye için bir fırsat olarak görüyorum. Tabiki yarın bir gün, 16 17 yaşında biri çıkıp, 23 Lira'ya bu hizmeti satmaya da kalkabilir ki olacaktır da. Diyorum ya, biraz da kullanıcı bilinçlenmeli.