Bu çizelgede webmasterların yaptıkları ve sonucunda kazanılan para miktarları anlatılmaya çalışılmıştır.
Hocam,
Bu grafikte Rand, Seo taktiklerinin hangisinin ne kadar deger yarattigini white hat /black hat kategorisine ayirarak anlatmaya calismis. BUrada para ile ilgili birsey yok. Ayrica siz hangisisiniz falan diyede bisey olmaz. Buradakiler SEO taktikleridir. Insanlar bunlarin biri olmaz, olamaz. Bir kisi bu taktiklerin 3-5 tanesini ayni anda kullanabilir.
Gelelim grafige:
X ekseni yaratilan degeri gosteriyor.
Y ekseninin ust tarafi white hat (beyaz sapka), alt tarafi siyahsapka. Burada bir siralama yok. Yani beyaz sapka, siyahtan iyidir yada kotudur demiyor. Sadece beyaz ve siyah sapka seo'yu ayni grafikte gostermek icin y eksenini kullaniyor.
X ekseni uzerinde saga dogru gidildikce deger(fayda artiyor.) Mesela Rand'e gore pagerank sculpting (site icinde pagerankin nasil dagilacagina karar verme), Wikipedia Links(wikipedia linkleri) ne gore daha degerliymis. Yani saga gidildikce fayda artuyor.
Yukari gidildikce white hat (beyaz sapka) olayi artiyor. Wikipedia Links (wiki linkleri), pagerank sculpting'in ustunde olduguna gore, BU arkadas wiki linklerini daha bi beyaz sapka seo olarak goruyor.
Ben son zamanlarda SeoMoz yazarlarinin bazilariyla fiziksel olarak ayni ortamda bulundum. Bu yuzden neler bildiklerini, neler yapabileceklerini bu forumdaki insanlarin cogundan iyi biliyorum. Bu ve buna benzer grafikler daha cok bu isten hic anlamayan sirket IT yoneticilerinin gozunu boyayarak, is almak icin yapilir. Yukaridaki grafik yanlislarla dolu. Ama bilisim yoneticilerinin buyuk cogunlugu bunu yer.