Merhaba,
Öncelikle anlatım tarzının açıklayıcılığından dolayı tebrik ediyorum. Eminim bu şekilde daha rahat yanıt bulabilirsin.
Şu an Java ve C#'da yazılım geliştirmekte olan biri olarak bilgim oranında ve elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım. Öncelikle C dilini C#, c++ ve C şeklinde görüyoruz ve hangisini tercih etmeliyim demişsin. Günümüz şartlarında (ilerde meslek olarak seçiceğini düşünüyorum) sadece bir diploma ile bilgisayar alanında başarılı olmak mümkün değil. Türkiyenin en iyi üniversitelerinden mezun tanıdıklarım var. Ama şu an bulundukları pozisyonlar arasındaki var bildikleri dil miktarı ve yazılım geliştirebilme durumlarıyla orantılı olarak değişiyor. Dolayısıyla ileride zaten hepsini bilmek durumundasın. Her neyse, normalde yazılıma yeni başlayan birine ilk önerilen dil C'dir ancak ben phpde iyi seviyede bilgiye sahip olmandan dolayı sana C#'ı öneriyorum. Ayrıca C# sayesinde hem geleceğe yatırım yapmış hem şu an kendi maddi kaynak oluşturabilme şansı bulmuş olacaksın. Üstüne c# sayesinde nesneye yönelik yazılım mantığına yakınlaşıp kendini çok iyi bir şekilde geliştirebilirsin. Bu yüzden benim sana önerim C#.
Actionscript konusunda çok iyi bir bilgim yok ancak özellikle web uygulamalı için düşünüyorsan elindeki flash bilgisinin yeterli olacağını düşünüyorum. zaten actionscript konusunda geliştikte flash bilgin de artacaktır.
Kitap ve set konusunda ise onların çok gerekli değil bence. Elimde çok sayıda programlama ve tasarım kitabı olmasına rağmen tüm gelişimimi neredeyse internetten tamamladım. İnternetten yeterli bilgiye ulaşabilirsin.