Son zamanlarda başımdan geçen bir olayı orjin alarak bu sonuçla genelleme yapmak istiyorum…
*
2009 yılının nisan ayından bu yana kafamda kurduğum bir sosyal ağ sitesi projesi var. Uzun uzun düşünülmüş, ölçülmüş, biçilmiş, sponsoru bile bulunmuş bir proje…
-
Çeşitli maddi sebeplerden dolayı bu proje hala yayına girmemiş durumda. İşte hikayemizde burada başlamata.
*
Üyesi olduğum bir webmaster forumunda bu projemin detaylarını anlatan konu açtım. Sonrasında bana yardımcı olabileceğini iddia eden arkadaşlar oldu. Sağ olsun bir tanesi benim domainim üzerinde çalıştı ve sonuç elde etmeye kadar vardı. Ancak o arkadaşımızın elinde olmayan sebeplerden dolayı bunu yapamadı. Buradan teşekkür ediyorum kendisine…
-
Bunun dışında bir başka kişi ise sponsorluk mahiyetinde projeyi üstlendi ve ” yapacaz ” dedi… Güvendik, bekledik, aradık, sorduk, peşinden koştuk… - yarın, yarın, yarın … -
*
Bu satırları yazdığım anda tarih 22 ağustos’u gösteriyor. O konuşmalar mayıs ayında gerçekleşti…
*
Geçtim hadi bunu da, “drupal”, türkiyede pek gelişememiş, ilgi rağbet görememiş, tabir-i caizse tutulmamış bir sistemdir. Ancak bilinir ki kaliteli bir sistemdir. Beklemeyin kaliteli olan bu sistemin geliştiricileride kaliteli olacak diye… Kalitesiz olan sistemin kaliteli geliştiricileri olursa bile o sistem tutarken, drupalin bu mükemmelliyete rağmen tutmamasının sebebi aşikardır.
*
Bundan sonra yazacaklarım bir ya da iki kişi için değildir. Genellemedir.
*
Son zamanlarda onlarca drupal geliştiricisi ile muhattap olmaktayım. Gördüğüm muamele :
- Drupali herkes bilmez
- Drupal süperdir ama herkes kullanamaz
- Drupal çok iyi sistem, herkes yapamaz.
- Drupalle her site yapılır ama herkes yapamaz.
- Drupalle uzay gemisi bile yapılır ama herkes süremez…
- 1.000 tl’den aşağıya çalışmam.
- 500 tl verdiler çalışmadım.
- Senin işi benden başkası yapamaz.
- O senin işi yapamaz.
- Bu piyasada 3 kişi var, onlarda çok para ister. Ben daha az isterim.
- O fiyata yapan varsa ben 1000 tane yaptırırım. Link ver…
- Verdiğin linkteki adam çok iyi drupalci değil!
- Benim referanslarım çok iyi ama göstermem.
vs… vs…
-
Şimdi bu arkadaşlar drupal’i seviyor mu?
Drupal’in gelişmesini istiyorlar mı?
*
Lafa gelince padişah torunu olan arkadaşlar icraata gelince neden kafasını kuma sokmakta?
*
Beni 4 ay boyunca bekleten kişiler neden dürüst değiller?
*
Bu soruları ben sordum, eğer yazıyı okurlarsa kendilerine de sormalarını tavsiye ederim.
*
*
Ben sadece çok basit, oldukça basit bir konuda yaşadığım tecrübeleri yazdım. Aynı çekememezlik, harislik, para hırsı, - bazen kahpelik- … başka konularda düşünürseniz, bir ülkenin neden ilerlemediğini anlarsınız…
*
*
Ben hırs yaptım ve drupal sistemi ile devam edeceğim. Kendim de öğrenerek devam edeceğim…! Buradan da söylüyorum. Bundan sonra aradığım drupalciler lütfen erkek bedenine gizlenmiş kadın ruhlu kişiler olmasın. Kadın ruhu kadın bedenindeyken çok güzel…
*
*
Gökhan arkadaşım, sana buradan teşekkür ediyorum ki, bir günde yaptığın işi bile 4 ayda yapamayan kişiler senden çok bildiğini iddia ediyor. Mütevaziliğini ve en önemlisi dürüstlüğünü kutluyorum.