İllaki Google'da sitelerin bu istatistiklerini tutmayı çok istiyordur. Elinden geldiğincede tutuyordur. Bu istatistikleri tutabilmesi için aklıma gelen ve bildiğim kullanabileceği araçlar;

1-Alexa
Bu konuda tartışıldığı üzere verileri çok sağlıklı değil. Widget olan siteler ve Alexa toolbar'ı kullanan ziyaretçileri çok olan siteler fazla hit almış gibi gözüküyor. Ayrıca benimde bu konu başlığında öğrendiğime göre tekil hit çoğul hit ayrımı yapmıyor. O yüzden fazla dikkate aldığını düşünmüyorum.

2-Analytics ve Adsense
Bu iki servisini de bütün siteler kullanmadığı için pek sağlıklı veri alamaz buralardan. İki siteyi karşılaştırırken illaki ikisi hakkında da fikir sahibi olması gerekir diye düşünüyorum.

3-Google Toolbar
Toolbar sayesinde aslında bütün siteler hakkında az da olsa fikir sahibi olabilir. Çünkü Analytics'in aksine Toolbar kullanan insanlar illaki bütün sitelere giriyordur. Fakat Toolbar'ın kullanımının fazla yoğun olmamasından dolayı burdan aldığı verilere az önem veriyordur diye düşünüyorum. Örneğin Toolbar kullanımı 10.000 kullanıcıda 1 oranında ise 1 kişinin davranışlarını 10.000 kişiye mal etmek pek sağlıklı olmaz. İlerde Toolbar kullanımı artarsa verdiği önemde aynı yönde artacaktır tabiki.

4-Chrome web browser
Web browserından veri elde ettiğini düşünmüyorum çünkü bildiğim kadarıyla bunu yapmak legal değil. Eğer legal olsaydı IE sayesinde Microsoft akşam yemeğinde yemeksepetinden ne sipariş ettiğimizin bile bilgisini tutardı

Bunlar tabi benim düşüncelerim yanlışım varsa düzeltirsiniz.

Bu arada Google Toolbardan bahsetmişken, bir zamanlar bir yazı okumuştum Toolbar üzerinde bulunan Favorilere eklenen sayfalar Google gözünde değer kazanıyormuş. Bunun doğruluğundan emin değilim. Sizlerinde görüşlerini beklerim bu konuda.