oxygene adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhaba,
İşim gereği sürekli piyasayı takip ediyorum. Görüyorum ki Türkiye'de faaliyet gösteren sitelerin sahiplerinin büyük bir kısmı gerçek anlamda bir eğitim almamış. Alexa sıralamasında webmaster sitelerinin sahip olduğu pozisyonlarda ortada. Evine bir bilgisayar alan internetten nasıl para kazanabilirim diyerek başlıyor araştırmaya ve bir süre sonra kendince en kral webmaster oluyor!
Bir mimar nasıl webmaster olabiliyor! bir doktor nasıl webmaster olabiliyor yada bir bankacı! Ben web eğitimi aldım yüksek okul mezunuyum... Benim yasal olarak mimari bir projeye imza atma yetkim yok yada bir hastayı tedavi etmek gibi bir yetkim yok. Peki bu işin eğitimini almamış kişiler neden bu işleri yapmaya yetkili olabiliyor yada nasıl bu işlerle ilgilenebiliyorlar. Neden gerçek anlamda web eğitimi almış kişilerin mesleki değerleri korunmuyor.
Açıkça konuşmak gerekirse farklı meslek eğitimi almış kişilerin bu işlerle ilgilenmelerine son derece karşıyım. Veteriner, doktor, bankacı, mimar, tiyatrocu, öğretmen veya bir baltaya sap olamamış önüne gelen web tasarımı yaptığını ve bu işte bir numara olduğunu söylerek piyasaya giriyor.
Bu meslek dalının da diğer meslek dallarında olduğu gibi koruma altına alınması taraftarıyım. Yani işin ehli olmayan ve eğitimini almamış kişilerin bu işlerle ilgilenmeleri kesinlikle men edilmelidir.
Evine her bilgisayar alan kişi neden kendini webmaster olmak zorunda hissediyor. Neden bir site açıp hemen zengin olmak istiyor. Her meslek kendine göre teknik anlamda eğitim gerektirir. Bir süre sonra emin olun kendi sitesi olmayan kişi kalmayacak gibi geliyor bana.
Eğer bu işi herkez yapacaksa o zaman benim de doktorluk yapmama izin verilsin. Mimari proje çizmeme izin verilsin yada bir okulda ders vermeme izin verilsin.
Haksızmıyım...
Müdür yazdıkların çok küstahca...
Bu tarz yaklaşımlar bizim LONCA kültürümüzen kaynaklanıyor sanırım. Verdiğin örnekler abes. Yani bir mimarın çizdiği projedeki sorumluluğu ile bir doktorun hastası üzerindeki sorumluluğu ile bir webmasterın web sitesi üzerindeki sorumluluğu aynı değildir. Sen sadece webmasterlık öğrenmişsin sanırım doktorun sorumluluğu mimarın sorumluluğu nedir onları da öğrenmelisin.
Söyle bakalım ne okudun? Yüksek okuldan bahsediyorsun. Ben de sana söyleyeyim kardeşim ben iletişim fakültesi okudum. Ve şunu bil ki internet yayıncılığı bilgisayar mühendislerinin değil iletişimcilerin işidir.
İnternet reklamcılığı bilgisayar programcılarının değil halklı ilişkiler ve reklam okuyanların işidir. İnternetten pazarlama web tasarımcıların network uzmanlarının değil pazarlama ve perakendecilik okuyanların işletme okuyanların işidir. İnternet bir iletişim kanalıdır. Bilgisayar ile uğraşanların web sitesi olmamalı senin mantığına göre. Siz kodlayıp parayı alıp gitmelisiniz.
Balıkçılık üzerine web sitesi açmak için balıkçı olmak ya da balıkçılıktan anlamak gerekir. Müzik sitesi açmak için müzikten anlamak, Hakan Peker fan sitesi açmak için Hakan Peke hayranı olmak yeterlidir.
İnternet bilgisayar konusunda diploma alanların tapulu malı değildir.
İnternet bir ticaret merkezi, bir meslek odası değildir.
Yüksek okulda sana interneti sana meslek olarak öğretmişler. Ya da sen yanlış anlamışsın.
İnternet bir iletişim kanalıdır. Çift yönlüdür. Kimsenin babasının malı değildir.
Herkesin bilgiye erişme, bilgi üretme ve bilgi paylaşma hakkı vardır.
İşin diğer tarafı ise sen kendini çok geliştirmelisin bence arkadaşım. Eğer wepmastır olup senin işini çalanlar varsa bu onların suçu değil senin suçundur.
Bak kardeşim bu sitede 40 liraya logo yapan adamlar var. Ama benim arkadaşlarım var 4000$ dan başlar kurumsal çalışmaları. Ve sürekli çalışırlar boş kalmazlar. Burada 20 liraya wordpress kuranlar var. Ama 10k$ - 20k$ proje kuran insanlar şirketler biliyorum.
Böyle yazıları görüyorum arada bir.
Hayat görüşünüzü geliştirmeniz lazım.
Özgürlüklerinizi haklarınızı bilmeniz lazım.
Doktorluk ile webmasterlığı bir birine karışırmayacak kadar işin felsefesine hakim olmanız lazım.
Web sitesi yapmak için bir hayat görüşü, dünyaya hayata söyleyecek sözün olması yeter.
php html css .net javascript ajax bir halta yaramaz senin söyleyecek bir sözün bir duruşun ve tavrın yoksa... o yüzden webmasterlığı senin gibi diplomalılara bıraksak internet saçma sapan bi yer olur. Oraya rengini, bilgisini, kültürünü katanların %99,99 u bilgisayar kodu bilmez...

saygılar