Diğer hisse senedi konunuzu okuyarak yavaş yavaş bu işe girmeye karar verdim iş bankası internet şubesinden bir yatırım hesabı açtım şimdi hisse alım bölümüne girdiğimde şu şekilde ibareler var hangisinin seçilmesi gerektiğini ve terimleri açıklarsanız çok sevinirim.
Senet Tipi : Eski - Yeni - Byf
Senet Miktarı (Adet):
Fiyatı : (Serbest Fiyat için 0 giriniz)
Talimat süresi : 1 Seans - 1 Gün
Bu sorunun cevaplarına göre başka sorularda soracağım
Hocam orda hisselerin adı olacak.Ordan hissenizi seçip,senet miktarı yani kaç adet hisse almak istiyorsunuz onu yazacaksınız..Fiyat olarakta seçtiğiniz hissenin hangi fiyattan alınmasını istiyorsanız onu gireceksiniz.Eğer hisse hemen alınsın istiyorsunuz o andaki fiyatı yazarsanız kağıdı hemen alırsınız..
Talimat süresi olarakta 1 seans yada 1 gün fark etmez..
peki mesela 1000tl yatırdık %5 zarar ettik 50tl zarar mı oluyor?
Evet 1000 Tl nin %5 zararı 50 tl oluyor..
10000 Tlninde 500 TL ..
bende bu soruların cevabını öğrenmek istiyorum.. ve az önce bende iş bankası interaktif bankacılık ile açtım bi yatırım hesabı.. bunun diğer hesaplar gibi.. yıllık kullanım ücreti var? 20-30-40 tl gibi bişey? yani hiç kullanmazsak yinede ödememiz gerek bi meblağ oluyormu? teşekkürler..
Hiç iş bank yatırım hesabı kullanmadım,ama akbank ta yok öyle bişey..Yatırım hesabı kesintisi diye bişeyde duymadım.Aslında iş bank sitesine girip sıkça sorulan sorular bölümü falan bulup okuyun iyice , eğer varsa bir kesinti orda yazacaktır.Ama dediğim gibi duymadım..
bir soru daha hocam
Temettü Nedir?
Temettü şirket sahiplerinin 1 senede ettikleri karın bir kısmını hisse senedi alan yatırımcıya dağıtması işlemidir.
e yani? kaybetme şansımız yok.. sonuçta kazandığı parayı dağıtacak değilmi? yanlışmı anladım.. ayrıca temettü nün bekleme süresi nekadar? ve para yatırıyormuyuz.. temettü yü tam olarak anlamadım usta ya naıl oynanır nasıl yapılır?
Hocam temettü evet aynen öyle..Ama bakın orda diyorki şirket kar ederse verir ; Bir çok şirket yılı zararla kapatır

..Zararla kapatıncada temettü vermez..
Temettü yılda bir kez verilir , bu şirketten şirkete değişir.Eğer verilecekse 1 ay öncesinden şu tarihte vereceğiz derler.Örnek 10 ocak 2010 da vereceğim derse siz o şirketin en az 1 tane lotunu(hissesini) 9 ocak 2010 tarihinde elinizde bulundurmanız gerekecektir..Temettüde hisseye göre dağıtılıyor.Yani O şirkette 1000 tllik hisseniz varsa şirket %2 temettü verirse size temettü olarak 20 tl nakit verilir.Bu para hesabınıza yatırılır..
Güzel bir yatırım aracı borsa hazır bu günlerde yükselişteyken şu bahar havasından 3-5 kuruş kar yapabiliriz
Güzel güzelde , insanlar bilinçsizce girince , çok kötü sonuçlar doğuruyor.Bizzat çoğuna şahit oldum.Adam birinden duyuyor a hissesi çok kar yapacak.Satıyor evini arabasını a hissesini alıyor.a hissesi %20 zarar yapıyor.Adam intaharın eşiğine geliyor..Demek istediğim öncelikle kendi kararınızı kendiniz verin , sonrasıda size lazım olan parayı asla kullanmayın.Yastık altında varsa paranız onunda en çok %25 ini yatırın borsaya..Bunlar genel geçer kurallardır..Sonra pişman olmamak için , pişman olanların ağzından alınan cümlelerdir..
Birkaç günden beri takip ediyorumda özellikle Arçelik hisselerini. Mesala dün 2.70 ile kapatmış ve bugün 1.Seans 2.70, 2.Seans ise 2.94...
Yani demek istediğim hiç düşüş olmadı sürekli yükselişte. Örnek veriyorum bugün 1 000 liralık hisse alıp satsaydık 85 tl kar elde etmiş olacaktık. Bu borsa sanıldığı kadar ya riskli değilmiş ya da çevremiz abartıyor.
Hocam işte her zaman öyle olmayabiliyor.Bugunlerde arçelikte güzel bir bekleyiş vardı , bende zaten hafta başında belirtmiştim.Beklentiyide verdi.İşte şimdi bir çok kişi gitti 2.94 ten hisse aldı ve dahada gidecek zannediyorlar..
Umarım pişman olmazlar..
Asla unutmayın giden hisse geri , geri hisse ileri muhakkak gider.Önemli olan sadece uygun zamanı ve fiyatı beklemek...
Belirtmek istiyorum : Eğer bir kağıt bir , iki günde %10 üstünde kar yapmışsa , %10 dan sonra o kağıda girmeyin.. %5 ten sonrada çok düşündükten sonra karar verin..