Bu yazı Apache ve IIS kurulumu ve ayarlarının yapılmasından sonra yapılması gereken işlemleri içerir :

Kontrol panel kullanan bir alan adı sağlayıcısı ile çalışıyorsanız NS ( Name Server ) ve WWW kayıtlarını direkt olarak yazmalısınız.Bu kayıtlar sizin ip adresinizdir.Kayıtları yaptıktan sonra gerçekleşen sonuç ise alan adını satın aldığınız sağlayıcının kayıtlarında artık “www.alanadiniz.com” ile ilgili bir kayıt sorgusunun karşısında sizin IP adresinizin bulunduğudur ve insanlar web ağı üzerinde sizin alan adınızı yazdıklarında, alan adı sağlayıcısı “aha burda bir ip adresi varmış hemen ona yönlendireyim” diyecektir.

HTTP çalıştıktan sonra ise geriye yapılması gereken tek şey, barındırmak istediğimiz alan adını aldığımız firmanın kontrol panelinde bulunan DNS Kayıtlarına kendi ip adresimizi yazmak. Bu konuda alan adını satın aldığınız firmadan yardım alabilirsiniz.Bu ayarlar basit olarak şu şekildedir :

alanadınız.com. IN A 85.xxx.xxx.x <- bu kısma kendi ip adresinizi yazmalısınız
mail.alanadınız.com IN CNAME mail.alanadınız.com
alanadiniz.com. 14400 IN MX 0 alanadiniz.com

gibi.Tekrar özetlemek gerekirse, kendi bilgisayarımızdan dns ayarlarını yapmadan direkt olarak alan adı sağlayıcısına “benim alan adım ile eşleşen FTP, MAIL, HTTPS, HTTP gibi çağrıları benim IP adresime yönlendir” demiş olduk.Kendinizi fazla sıkmayın, sadece siz bu ayarları değiştirmeden önce ki haline bakarak kafanızda bir senaryo oluşturun.Aslında siz ilk kısımda “WWW” ve “NS” ayarlarını değiştirdiğinizde alan adı sağlayıcınız gerçekten profosyonel ise DNS kayıtları da otomatik olarak değişmiştir.

Ancak burda çok önemli bir detay var.Basitçe anlatmak gerekirse mail server ile mail alışverişi sırasında büyük iki sorun yaşayacaksınız ki o da MX kayıtları ile ilgili.Ülkemizde herşeyin suyunun çıkarılması nedeni ile Telekom’un internet hizmeti verdiği tüm kişisel kullanıcı ve DS ler bu durumdan büyük zarar görüyorlar.Evet, SPAM mailler yüzünden Telekom’un büyük bir IP yelpazesi ya kara listede ya da engelli.Bu durumdan kurtulmak ya da hiç yaşamamak için yapmanız gereken ilk şey size verilen ip adresini buradan kontrol ederek engelli olup olmadığını görmek. Eğer engelli ise geçmiş oslun diyorum size.Değilse şimdi ikinci önemli konu olan “Reverse Lookup” yani sen kimsin, necisin, spamcımısın kotrolüne geliyor.Bu testide şuradan yapabilirsiniz ki % 1000 ihtimal Reverse konusu sorunlu görünecektir.Bu sorunu çözmek içinde Telekoma başvurmanız ve durumu dilekçe ile bildirmeniz gerekiyor.Gerisini onlar halledecektir zaten.

yardımcı olabildiysek ne mutlu bize bilgi paylaştıkça artar