zone.org | Zeo adlı üyeden alıntı:
google, sitelerin backlinklerini kontrol ederken, gelen linklerin bulunduğu c class ip'leri kontrol ediyor ve aynı ip'den gelen linkleri gözardı ediyor. hatta bu linklerin illegal olarak yerleştirildiğine hükmederek, hem link veren hem de link alan siteye ceza veriyor. olayı abartıp, aynı c class ip'de bulunan sitelerin etkilenmesi bile mümkün.
bunun amacı, aynı hostta bulunan birden çok sitenin, birbirlerine, pagerank değerini artırmak için link vermesini engellemek. mesela benim kullandığım hostta, sınırsız site kurabiliyorum. dolayısıyla bu sitelerin hepsinden, diğerlerine link verebilirim. aralarında eski, pr almış, güvenilir siteler de mevcut. dolayısıyla haksız şekilde, diğer yeni sitelerimin güçlenmesini sağlayabilirim. ama google, buna izin vermiyor. c class ip, bu işe yarıyor.
sitelerin barınma iplerini öğrenmek için bu adresi kullanabilirsiniz. birden çok domain yazıp, kontrol edin.
kendi sitelerimize, diğer sitelerimizden link vermek için çeşitli yöntemler mevcut:
* siteleri, farklı sunucularda barındırmak: her site için farklı firmalardan host alabiliriz. bu, sitelerin yönetimini oldukça güçlendireceği gibi, maliyeti de artıracaktır.
* aynı panelde yönetilebilen, her site için farklı c class ip sağlayan hostlar kullanılabilir. bunlar arasında hostgator'un hizmet sunduğu SEO Hosting - SEO Web Hosting with cPanel and Multiple Class C IP Addresses sitesi öne çıkıyor. tabii bu hizmetin maliyeti, normal bir hosttan yüksek. mesela, 5 class ip veren hizmetin aylık fiyatı, 35 dolara çıkabiliyor.
* linkleri nofollow olarak veririz.
* linklerde XFN kullanabiliriz.
tabii bir diğer çözüm de, aynı c class ip'de bulunan sitelerden linkleşme yapmayız.
aynı zamanda, link değişimi bölümünde, "5 siteden link", "50 siteden link" gibi başlıklara ilgi göstermemeniz gerekiyor. çünkü, çok yüksek ihtimalle, hepsi aynı c class ip'dedir ve sitenizin durduk yere ceza yer.
gibi bir yanıt buldum teşekkürler...