hocam ben sizinle aslında çok tartışmak istemem bu konular hassas konular ama sadece merakımdan soruyorum müslümanlığın şartlarından birisi oruç tutmak ve maddi durumun elveriyor ise hacca gitmek ise müslümanlığın şartlarını kendi durum hallerine göre değiştiren birisi sizce müslümanmıdır bana sövüp küfredebilirisniz ben sadece aklıma takılan birşeyi sordum hep merak etmişimdir. Burada çatışmaya götürmemeliyiz benim ki sizi yargılamak değil yanlış anlamazsanız sevinirim cevabınızı özel mesaj yoluylada bildirebilirsiniz
Merhaba. Evet aslında tüm bunlar bizim Müslümanlığımızı sorgulayabilecek cinsten örnekler. Öncelikle neden Ramazan'da oruç tutmayız? Bu durumu Aleviler hiç oruç tutmaz şeklinde insanlara lanse edenlere binayen söylüyorum. Alevilerin oruç tuttuğu (hem alevilik hem İslam dini adına) aylar vardır. Ki bâzı Aleviler sadece İslam dini adına Ramazan'da da oruç tutabilirler. Bu kesinlikle Aleviliğin temellerine aykırı bir husus değildir. Oruç kesinlikle Alevilik'te kutsal sayılan bir kavramdır. (Kerbela'da Alevilik ve İslam dini adına savaşacak insanların açlık ve susuzluktan düşman ile karşılaşmadan şehit olması ve her Alevi oruç aylarında bu şehitlerin anılması örnek olarak gösterilebilir.)
Neden Hac ibadeti yapmadığımıza gelince ; Hepiniz taktir edersiniz ki Alevilikte ' insan ' kuramına duyulan saygı sonsuzdur. Alevilik ; insanın, düşüncelerinde doğru ve dürüst olmasını ister. Dini düşüncelerin de aynı insan olgusunda oluştuğunu ve bu şekilde devam ettiği öngörüsünü savunur. Yani insan yürekten hissetmedikçe İslam'ın yerine getirilmesini istediği her ibadeti yapabilir. Bunlar o kişiye fayda sağlamayacaktır. Bu yüzden Hac ibadetini Alevilik adına asimilasyon olarak tanımlarız. Buna Hac ibadetinin günümüzde ibadetten çok turizm ya da para sektörü hâlini aldığını da eklersek. Fakat tabiki bu durum Hac ibadetini yerine getirmemize bir engel değil. (Bakınız 2006 yılında Avrupa genelinde ilk Alevi Hac kafilesi faaliyeti.) Bir İslam ve Alevi/Bektaşi büyüğü Hacı Bektaş Veli'den kısa bir dörtlük ile kapatayım konuyu ;
Hararet nardadır sacda değil.
Keramet baştadır taçta değil.
Ne ararsan ' kendinde ' ara.
Mekke Kudüs ya da Hac'da değil.
Umarım tatmin edici olmuştur. Saygılar, İlginiz adına çok teşekkürler.