Tekrar merhaba;
PHP öğrenmeye yeni başladım ve şu session olayında takıldım kaldım. Ceviz'deki makaleyide okudum, hatta kodlarıma bir arkadaş sessionu ekledi yazdı yine anlayıp çözemedim, son çarem yine burası kaldı
Öncelikle yapmak istediğim çok basit gelebilir. Ama bu olayı yazacağım her scriptte kullanacağım için iyi öğrenmem gerekiyor diye düşünüyorum.
Ziyaretçi defterinde yönetici için giriş sayfası bulunuyor. Veritabanındaki
admin tablosundaki kısımları
id,
nick ve
sifre olarak belirledim.
giris.php <?php
include("../inc/baglan.php");
if(empty($nick) || empty($sifre))
{
?>
... )
... ) Burada giriş formu var
... )
<?php
}else{
$sorgu=mysql_query("SELECT * FROM admin WHERE nick='$nick' AND sifre='$sifre'");
if(mysql_num_rows($sorgu)<1){
echo "Kullanıcı adı veya şifreniz hatalıdır, lütfen tekrar deneyiniz..<br>";
}else{
echo "Başarıyla giriş yaptınız, lütfen bekleyin..";
echo "<meta http-equiv=\"refresh\" content=\"3;URL=index.php\" />";
}}
?>Bu sayfada
if(mysql_num_rows($sorgu)<1) ile bir kontrol yaptırıyorum ama bu sadece girilen değerlerin doğru olup olmadığını kontrol ediyor.
index.php
<?php
include("../inc/baglan.php");
$sor = mysql_query("SELECT * FROM mesajlar WHERE onay='0'");
while ($kayit=mysql_fetch_array($sor)) {
$id=$kayit['id'];
echo "<div class='yorumxx'>Gönderen: ".$kayit['isim']."</div>";
echo "<div class='yorumxx'>Şehir: ".$kayit['sehir']."</div>";
echo "<div class='yorumxx'>Tarih: ".$kayit['tarih']."</div>";
echo "<div class='yorumxx'><a rel='nofollow' href='onay.php?id=$id'>Onayla</a>"."</div><br><br>";
echo "<div class='mesaj'>".$kayit['mesaj']."</div><br><br>";
} if ($kayit <1) {echo "Onaylanmayı bekleyen mesaj bulunmamaktadır";}
?>Şimdi bu sayfada onaylanmayı bekleyen mesajları sıraladım ve onaylama işlemini yapabiliyorum. O kısımlarda sorunum yok, fakat sadece bu index.php ye direk olarak şifresiz girilebiliyor. Yani kontrol mekanizmasını kuramadım.
Sanırım bu 2 sayfada yapılacak değişikliklerle kontrol sağlanacak ama ben 2 gündür yapamadım ve artık delirmek üzereyim. Daha başlayalı 3 gün oldu, 2 gündür bu olayı çözmeye çalışıyorum.
Eğer yapabilecek varsa session kodlarını ekleyip yanına ne anlama geldiğini yazarsa çok sevinirim. 3-5 satırlık koddan ibaret gibi duruyor ama beceremedim.
Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürler.