Ben şu noktaya katılmıyorum. R10 var diye webmaster sitesi, Youtube var diye video sitesi, Facebook var diyede arkadaşlık sitesi açılmayacak olursa zamanla bazıları tekelleşir, diğerleri körleşir.

Eskiden İyinet vardır. R10 geldi, İyinet şu aralar pek iyi durumda değil. Youtube'den öncede başka sağlam siteler vardır. Youtube'den sonrada siteler açıldı. Onlarda sağlam hit alıyor. en yakın örneği İzlesene. Veya Facebook var ama sonradan açılan ve epey tutulan arkadaşlık siteleride var.

Önemli olan var olmayanı bulmak değil bence. Var olanı geliştirebilmekte. Ve bundan daha ötede tanıtabilmekte. Tanıtmaktan kastım milyarlarca lira reklam değil. Kaliteli içerik, sadık ziyaretçi, istenileni verebilen bir site kendi kendini tanıtır.

Başkası yaptı ve tuttu diye biz ya o var o kulvarda, bize ekmek yok dersek bize hakikaten ekmek çıkmaz. Bugün R10 var diye kimse webmaster sitesi açmazsa R10 tekelleşir ve 1-2 yıl sonra devlet dairesi gibi hantallaşır. Ancak gerçekten işini hakkıyla yapan, R10 da bulunan eksikleri kapatarak olaya giren bir site 4-5 ay içinde R10'u bitirebilir. Veya bitirmese bile R10'da kendi önlemleri ile daha kaliteli hizmet verir.

Kaliteli, özgün, yeni birşeyler içeren sitelerin her zaman sanal dünyada yeri vardır. ancak sırf laf olsun biraz para gelsin mantığı ile açılan siteler ne bir youtube olurlar, nede facebook. Öncelik para değil, kalite ihtiyaçları gidermek olmalıdır.