Siz tasarım grafik yapan bu işi seçmiş arkadaşlara nacizane fikirlerimi yazmak istiyorum, belki de haddim değil ama hoş görün...
Bu yarışmalar kime faydalı ?
grafikere mi logo istiyene mi ?
burda belki 30 40 kişi fikirlerini buraya filigranlı ya da filigransız koyuyor. Ne için peki 20 10 30 40 50 tl için .
Bir kere lik alınacak bir fiyat hem de. Siz daha iyi bilirsiniz ki bilen arkdaşlar onaylayacaktır beni. Eser sahibi yaptığı işte özel bir anlaşmaya evet demedikçe, eseri için kullanıldığı her mecra için ayrı ayrı ücret alma hakkına sahiptir.
Ama 20 tl ye bi kereliğine herşey bitiyor burda. ayrıca burda 30 40 farklı tasarım ortaya çıkıyor istediğiniz kadar koruyun logodan "ilham" alınıyor..
Ve üzülerek söylemek istiyorum ki. Burdan 20 30 liraya yarışma açıp o logoyu aldıktan sonra eseri başka bir firmaya aldığı fiyatın 7 8 katına satan insanlar da var. ...
Bence burdaki yarışma olayı çok zararlı , sizi geliştirmenin ötesinde , hayallerinizin biraz da sömürülme yolu maalesef. vaadedilen 20 30 lira ve karşısına 20 30 lira ile bir çok secenek sunuluyor. bir de gidip bunda en iyisin seçiyor. Yapmayın arkadaşlar emeğinize yazık. Profesyonel grafikerler hele bu yarışmalara hiç girmesin . yaptıkları eserler hiç olup gidiyor.yaptığınız iş tek kez satılan şeyler bu kadar ucuza bu kadar fazla "ilham" verilmesi de yazılan mesajlarda hem fikir olduğu gibi çok fazla.
Bunlar benim fikrim .Çektiğiniz zorluğu siz daha iyi bilirsiniz.
20 30 liraya açıp bir de onu bile ödemeyenlere ise hiç birşey demiyorum . Demeye değmez onlara çünkü.
ve bir öneri yarışmalardan çok kişiler yaptıkları işleri konu olarak açsınlar ve eserleri için iki farklı fiyat belirlesinler. Biri regular price biri unique price , unique eserin kaynak kodları ve tüm haklarının verildiği fiyat olsun, regular ise birden çok kişye satılma fiyatı. Ancak bu sistemle eserler gerçek değerini bulur sanıyorum .