Şu mesajın üzerine ne denilebilir ki Volkan abi. Direkt olarak herşeyi açık ve net belirtmişsin zaten (:
Emin misin hocam?
Bu özelliklerden 50 den fazlası zaten public. Ben bir çok yerde parça parça görüyorum okuyorum. Hepsini toplayıp en az 50 tanesini kısa sürede öğrenebilirsiniz. Ayrıca sağda solda pek dillendirilmeyen bazı maddeleri de kendim keşfedebiliyorum.
Zaten seo konusu biraz kişinin kendi düzeyi ile alakalı. Mesela backdoor bir makale yazıyor. Hep bilindik şeylerin arasına çok önemli bir şey sıkıştırıyor. Onu görebilmek için bile belli bir düzeyin üzerinde olmak gerekiyor. O düzeyde olmayanlar büyük ipucunu göremedikleri için bilindik şeyleri anlatmışsın diyebiliyorlar.
Seo ile uğraşıp bir sürü makale okuyan arkadaşlar 20 tane seo ipucu saymakta sıkıntı çekebiliyorlar. Sanırım bu bilgiyi işleme ve disipline etme zaaflarımızdan kaynaklanıyor. Oysa site içi ve site dışı bir sürü faktör sayılabilir.
Aslında sosyal bilimler mezunu olmam seo konusunda çok işime yarıyor. Çünkü etkisi küçük çok değişkenli algoritmalar korelasyonu düşük sosyal etkileşimler gibi.
Mesela sosyoloji ya da siyaset bilimi okuduğunuzda toplumsal verilerin de bu şekilde olduğunu görüyorsunuz. Mesela bir ülkede demokrasinin sağlıklı yürüyebilmesi için yaklaşık 10 doğrudan, 200 e yakın da dolaylı faktör sayabilirsiniz. Ama mesela ana faktörlerden biri olan sanayileşme olmadan demokrasi olmaz diyemezsiniz. Sanayileşmenin demokratik toplum üzerindeki etkisi diğer onlarca faktör içinde belirlenebilir. Ve matematiksel olarak ölçülmesi henüz mümkün olmayan bir etkileşim içindedir çünkü değişkeni insandır ve insan zaman mekana ortama göre farklı tepki verirler. Oysa doğal bilimlerde etkileşim daha net olarak saptanır korelasyon daha kesindir. Buzullar erirse deniz seviyesi 3 metre yükselir ya da yükseklik arttıkça hava basıncı düşer denilebilir.
Sonuçta seo bir sürü değişik korelasyonda etkili faktörün hesabıyla ortaya çıkıyor. Seo nun 2 ana kategorisi var. Bunu bu işe ilk başlayan ecnebi seocular on page & off page diye sayfa içi ve sayfa dışı etkenler olarak adlandırmışlar. Bizim webmasterlar uzun süredir off page faktörlere o kadar çok takılmış ki. On page faktörlerü tamamlamadan tamamen off page seo yapan bir kuşak ortaya çıkmış. Bu kadar çok sandbox, filtre şikayetinin temel nedeni de budur. Seo hem sayfa içi hem sayfa dışı etkenleri doğru yönetebilmektir. En az 25-30 sayfa içive dışı faktörü yerine getiren ve sabreden herkes aşırı rekabet olmayan her kelimede istediği yere gelir.