Hah işte bende bundan bahsediyorum beğenmediğimiz VESTEL derken. Ben tek bir şey sormak istiyorum güzel yazmışsınız ama;
- 1. önemli özelliği iletişimi. Uzaktan komuta edilen bu uçakların üst düzey yüksek güvenlikte akan veri şifreleyebilmesi lazım.
Peki sanıyor musunuz ki İsrail bize kendisinin ve Amerikanın bile kıramayacağı bir şifreleme türü versin? Bizim uçaklarımız eminim gizliden üreticisine de hizmet ediyordur.
Müdür Özal Amerika dan bir ton F16 satın aldı. Hatta F16 fabrikası kurduk diye havasını attı. Sonra Kardak krizinde ortaya çıktı ki F16 ların hedef güdüm sistemleri NATO uçaklarına kilitlenmeyecek şekilde ayarkanmıştı. Yani biz F16 lar ile hiç bir Yunan uçağını düşüremeyecek hatta kullanamayacktık. Amerika ile 2 sene pazarlık ettik. Bize hedef güdüm sisteminin kaynak kodlarını vermeyi reddettiler. Yerine İsrail den yeni bir hedef güdüm sistemi alınıp entegre edildi. İsrailliler kaynak kodlarını paylaşıyorlardı.
Türkiye'ye sattığı silahların kaynak kodlarını ve teknolojisini paylaşan tek ülke İsrail. Amerika sana helikopter satar ama teknolojisini paylaşmaz. Almanlar zırhlı personel taşıyıcı satar ama orada kullanamazsın burada kullanamazsın diye şart koşarlar. Rusların teknolojisi zaten dünyanın gerisinde. Her ne kadar sevmesek de çoğumuz düşman olarak görsek de Türkiye ile silah sanayinde en çok işbirliği yapan ülke ve en çok teknoloji paylaşan ülke israil. İsrailliler heron ile birlikte teknoloji paylaşımını da sağlıyorlarsa tercih edilmiş olabilir. Bu sayede kendi geliştireceğimiz bir sonraki insansız hava aracı projemiz için sıfırdan başlamamız gerekmez. Elimizde kendimize uyarlayacağımız hazır teknoloji bulunur.