Kullanılmalıdır?
Hangisi tercih edilmelidir?
Kullanıyorsanız kullandığınız framework hangisidir ve neden ... frameworkunu seçtiniz?
Ne tür projelerde kullanıyorsunuz?
Bu sorulara cevaplarınızı merak ediyorum. Bende uzun zamandır araştırıyorum ve code igniter, cakephp gibi isimler bu aralar çok popüler olmaya başladı..
Sizlerin görüşü nedir?
Konuyu buraya bu şekilde açtım. Bir hata yaptıysak affola
-Eğer ufak tefek bir script yapıyorsan framework (fw) kullanmana gerek yok. İleride de tekrar çıkartıp kullanabileceğin kodlar oluşturmak istiyorsan sabit bir fw belirleyip bunun üzerinde çalışman iyi olur. Ayrıca bir fw kullanmaya alıştığın zaman işlerin çok daha kolaylaşığını ve işin ameleliğini programcı değil fw'ün üstlendiğini görüyorsun.
-Hangisini tercih edeceğin yine yapacağın işe göre değişir. Yanlış hatırlamıyorsam zend'in full paketi 24mb civarındaydı. Codeigniter ise 1.5mb civarında. Zend'in CI tarafından sunulan işlevlerini kullanacaksan 24mb bir sistem ile çalışmaya gerek yok. CI yetmezse gider zend'i de denersin.
-Framework'ler genelde MVC yapısını uygulayabileceğimiz şekilde dizayn edilmiş olduğundan dolayı bu yapıyı kullanmak istiyorsan bir fw seçerek işini görebilirsin. Tabii illa MVC yapısını da kullanmana gerek yok, tek bir controller katmanı ile de işini halledip bitirebilirsin ama buna değer mi ona da sen karar ver.
-Ben codeigniter kullandım ve kullanmaya da devam edeceğim gibi. Kullanmaya başlamadan önce indirdiğim paket içinde gelen manual dosyalarının tamamını okudum ve sonra rahatlıkla kullanabilecek hale geldim.
2 gün CI kullandım, 1 proje yazdım. Sırf php4 destekliyor diye bırakıp kohana ya geçtim, kohana ile 3 proje yazıyorum sanırım, son günlerde cake ye baktım ama karışık geldi.
Orta seviyeye kadar CI işinizi görür, üst seviye için zend diyorlar, cake ciler ise zend yokken cake vardı diyorlar. Hepsini anlamadan yorum yapmak zor.
CI php4 destekliyor diye bırakmanız yanlış olmuş. Çünkü sizin yazdığınız kodlar haliyle yine sunucu tarafından yorumlanacak. Php5 destekli sunucuda hiçbir sorun yaşamadan CI kullandım, kullanmaya da devam ediyorum ve şimdiye kadar sürüm farkından dolayı herhangi bir hata ve sorun ile de karşılaşmadım.
Zend yokken Cake vardı savunması da ilginçmiş. Windows Vista yokken Windows 95 vardı

Yukarıda da yazdığım gibi bence Zend'i sadece üst seviye projeler için kullanmak gerekli. Yoksa o kadar büyük bir fw ile çalışıp 3-5 db işlemi yapmak ayıp olur