@Protos
Süper demogoji yapıyorsun üstad yawww

Bloglara link kasmak subjektif bir bakış açısını falan göstermez. Dünyada bazı evrensel değerler vardır mülkiyet hakkı gibi. İnternette bir siteye bağlanabilmeniz o site üzerinde sınırsız tasarrufunuz olduğu anlamına gelmez.
Bloglara link kasmanin etik olmadigini soylemek subjektiftir demek istedim.
Dedigin gibi sahibi disinda kimsenin site uzerinde sinirsiz tasarrufu yoktur. Spam yorum yapanin yorumu zaten sitenin sahibinin izni ile cikiyor. Blog sahibi dilerse hic birini yayinlamaz. Ona kalmis birsey. Adam isterse butun yorumlari yayinlar, isterse hepsini siler, isterse dilediklerini siler. Beni ilgilendirmez, ben yorumumu yaparim. Yayinlamak yada silmek ona kalmis.
Forum sitesi, blog sitesi veya başka bir site. Size etkileşim imkanı sunduğunda bu istediğiniz her şeyi yazabilirsiniz ve istediğiniz her lnk ekleyebilirsiniz demek değildir. Sitelerin size sağladığı yorum ve mesaj bırakma etkileşime girme hakkı site kullanıcı sözleşmesi ile belirlenir.
Ben zaten her istedigimiz seyi yazabilecegimizi iddia etmiyorumki, site sahibi izin verdigi surece istedigimi yazabilecegimi dusunuyorum.
Eger blog sahibi sitesinde spam yorum yapmayin diyorsa sonuna kadar haklisin. Amacinin disinda kullanmaya girer, suctur.
Ama eger sitede kullanici sozlesmesi yoksa yada kullanici sozlesmesinde kullanici yorumlari hakkinda bir ibare yoksa istedigimi yazarim.
Adam size bloğa yorum yazma hakkı verdiyse bu yorum yazılacak metin ile alakalı şahsi ticari olmayan genel ahlak kurallarına ve yasalara uyan görüşlerinizi belirtme hakkını vermiş demektir. Siz adamın sitesi üzerinden ona bir ücret ödemeden ticari bir faaliyet göstermeye çalışırsanız (linkinizi ekleme, reklam yapma gibi) bu etik değildir.
Adamin sitesinde adamdan habersiz bunlari yaparsan suctur. Mesela adamin sitesini hackleyip, altina link koyarsa suctur. Adamdan izin alip, yada parayla link satin alirsan sorun yoktur.
Eger sitede adamin onayiyla yorum yayinlaniyorsa suc degildir. Yada adam sitesine yapilan yorumlari kontrol etmeden yayinliyorsa, yine suc degildir. Etik acisindan hicbir sorun yoktur. Eger adam tum yorumlari okumadan yayinliyorsa, bu adamin sorunudur.
Etik kurallar çok basittir başında özel mülkiyet gelir.
İşin detayına çok girmiyorum çünkü demogoji yapman için eline çok fırsat vermek istemiyorum

Yoksa ufak detaylara takılıp söylediklerime takla attırıp tersini ispat etmek için bir metin döktürürsün kesin
Hocam ben demagoji yapmiyorum, fikrimi soyluyorum.
Yani kapı zillerine basmak suç değildir. Ama siz bir mahalledeki tüm kapıların zillerine her gün boş yere basıp kaçarsanız bu etik bir davranış değildir. Çünkü kapı ziline basmak yasa veya anayasada yer almasa da yazılı olmayan kültürel kurallar gereği ev sahibini kapıya çağırmak için kullanılır. Basıp kaçıp ev sahibini boş yere kapıya getirmek etik bir davranış değildir.
Spam da etik olmayan bir davranıştır. Çünkü bir başka kişinin hosting ve domain parasını verdiği bir site üzerinde ondan izinsiz tasarrufta bulunmak ahlaksızlıktır
Kapi ziline basip kacmak suctur. Cunku kapi zilini amacindan farkli sekilde kullanip insanlara zarar verilir. Eger biri devamli kapi zilini calip kaciyorsa, ve yapani Turkiyede mahkemeye versen, hakim biyik altinda gulup, davayi acanin akli dengesinin olup olmadigini kontrol etmek icin doktor raporu isteyebilir. Ama bazi ulkelerde kapi zilini calip kacan ceza alabilir.
Spam isinin yukarida verdigin ornekle alakasi yok. Adam apartman kapisinin onune yazi koymus, altinada yorumunuz bolumunu acmis. Ben istedigimi yazarim. Bu yorumu onaylarsa herkes gorur. Onaylamazsa cani sagolsun. Blog sahibi yoruma izin veriyor, ve yorumun icerigi hakkinda sitesinde birsey belirtmemisse, genel ahlak kurallari icinde istedigini yazabilirsin. Linkinide yayinlamak isteyebilirsin. Adam isterse yayinlar, istemezse yayinlamaz. Karsi tarafa bir zarar vermiyorsun. Adamin sitesine koydugu yorum bolumunu amacina uygun kullaniyorsun. Yorum birakiyorsun, bu kadar basit.
Eger site sahibi sitesindeki yorumlarin spam olmasini istemiyorsa ve bunu belirtmisse, o siteye gelen butun spam yorumlar suctur. Cunku sitenin yorum bolumunu belirtilen amaclar disinda kullanilmistir.
Eger site sahibi spam mesajlardan rahatsiz oluyorsa, bunu sitesinde belirtir, daha sonra gelen spam yorumlarin hepsi suctur. Ama sitede spam yorumlar hakkinda hicbir ifade yoksa, isteyen istedigini yazar. Spam yorumu yayinlayip, yayinlamamak tabiki site sahibinin insifiyatindedir. Kimsenin sitesinde zorla link koymuyoruz.
Spam da etik olmayan bir davranıştır. Çünkü bir başka kişinin hosting ve domain parasını verdiği bir site üzerinde ondan izinsiz tasarrufta bulunmak ahlaksızlıktır
Ondan izinsiz yapmiyoruz zaten

. Site sahibinden izinsiz site degistirilirs yapilan sadece ahlaksizlik degil ayni zamanda suctur. Olay ilk mesajimda dedigim gibi subjektif. Sen site sahibini yorumlari okumak zorunda biraktigimiz icin etik acidan dogru degildir diye dusunuyorsun, ben bunun etik acidan bir sorun olmadigini dusunuyorum.
Sanada saygilar.