Tatbikat ile ilgili bilmeyen arkadaşlara bir kaç noktayı hatırlatayım.
2 ülkenin ortak tatbikat gerçekleştirmesi demek çok önemli bir şeydir. Çünkü bu 2 farklı sisteme, farklı işleyişe, farklı mekaniğe sahip ordunun beraber hareket etme kabiliyeti kazanması demektir.
Çünkü ordular tek tip değildir. Birinin telsiz sistemi amerikan sistemidir. Diğerinin ki rus sistemidir. Mesela bizim ordunun bakım ve işleyiş talimatlarının büyük bölümü 2. dünya savaşına kadar Alman ordusundan sonra Amerikan ordusundan çevrilmiştir. Ama Bulgaristan, Sırbistan, Romanya orduları Rus sistemi altında eğitim almıştır. Bizim yapılanmamız NATO standartları doğrultusundadır. Suriye Ordusu başka başka karma standartlar üzerinden işler... Bir ülkenin topçusu metre hesabı yapar bir diğeri yarda hesabı yapar... Bir ülkenin tugayı mobilizedir süratli hareket eder, diğer ülkenin tugayı yavaş hareket eder...
Tatbikat 2 ordu arasında eşgüdüm sağlar, orduların ve komutanların beraber hareket etme yeteneğini oluşturur.
Yani 2 ordunun telsiz frekansları bir birine uydurulur, telsiz kodları kriptoları düzenlenir, harekat ve yönetim sistemleri ortak hale getirilir. O yüzden müttefik devletler her sene tatbikatlar yaparlar. 2 ayrı mekaniğe sahip ordunun bir birine paralel olarak işlev görmesini sağlayabilmek için.
Webmaster zihniyeti ile anlatmak gerekirse tatbikat 2 scriptin beraber çalışması için hazırlanmış modülü oluşturur. Her scriptin kendi database yapısı, kendi session oturumu sistemi, kendi kayıt ve güncelleme fonksiyonlar vardır. Ama siz araya bir modül yazarsınız 2 scriptin de oturum, kayıt ve güncelleme işlemlerini paralel yapmasını sağlarsınız...
Yani bir ülkenin askeri tatbikatları dış politikasının aynasıdır.
Suriye ile tatbikat yapan bir Türkiye demek sadece Türkiye'nin gövde gösterisi değil Suriye ordusunun NATO yapılanmasına uygun çağdaş askeri hareket tarzı ile tanışması ve iş birliği yapmasıdır.
Bu da çapulcu beceriksiz arap ordularını püskürtmeyi zafer sayan İsraillilerin işine gelmez. Çünkü İsrail döt kadar ülke Mısır, Ürdün, Suriye yi ve arkasındaki arabistan fas cezayir ve tunus u hallaç pamuğu gibi attı.
Bu da ortadoğuda Türkler, İranlılar ve İsrailden başka herkesin figüran olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. O yüzden İsrail bu coğrafyada Türkiye yi karşısına almamak için her türlü taklayı atacaktır...
Ama elbette Türkiye işine ne geliyorsa onu yapacaktır.
saygılar