Oncelikle sunu soyleyeyim: SEO Danismani degilim, yakin zamandada olmak gibi bir niyetim yok. Piyasada SEO danismani olan kisilerin 80-90% indende cok ama cok daha fazla SEO bilirim.

Benim SEO piyasasi hakkindaki goruslerim sunlar:

1. Anladigim kadariyla bu iste para var, cunku bayagi SEO danismani var.
2. SEO Danismanlarinin 80% SEO bilmiyor. Bu cumle bayagi agir gelebilir, ama son bir haftadan beri turkce SEO bloglarina bakiyorum. Genelde bilgiler eski, 2003-2005 yillarinda yabanci SEO forumlarinda tartisilan seyler. Olayi sadece sagdan soldan link alarak yukari cikmak sanan cok.
3. SEO danismanlarinin bir kismi ingilizce bilmiyor. Kafadan sakat bir durum.
4. Tuketicinin yani SEO Danismanlik hizmetini alacak kisinin kafasi karisik.
5. Tuketicinin kafasi pek calismiyor, ucuz diye isi bilmeyene site yaptiriyor.

Ben Tuketici olsam ne yaparim:

1. SEO isi cok zor birsey degil. Gerekli bilgilerin 60-70% ini bilseniz bile, sitenizi Turkiyede ilk 10'a sokarsiniz. CUnku rekabet az.
2. Eger Istanbul, Ankara gibi buyuk bir sehirdeysem, Bogazici veya ODTU gibi universitelerin bilgisayar, bilisim teknolojileri bolumlerine SEO konusunda calisacak, egitim verilecek seklinde ilanlar asarim.
3. Mutlaka 2-3 tane bilgisayardan anlayan akilli adam basvurur.
4. Basvuranlara dersinizki: su siteye SEO yaptirilacak. Ben SEOdan anlamiyorum. Al sana 150 dolar, amazon.co.uk'den 4-5 tane SEO kitabi al, oku, ogren. Ogrendikten sonrada benim su siteleri, su kelimelerde ilk 5'te tutacaksin. Ilk 5'te kaldigi her gun icin sana su kadar para.
5. Bu adamlarin hepsi eger ODTU, Bogazici'ne girmisse kafasi calisiyordur, bunlara 5 gun muhasebe gosterin, normal TC vatandasinin 1 yilda ogrendigi muhasebe bilgisine ulasir. Bunlara 15 gun SEO gosterin, r10'daki en iyi 5 SEOcudan biri olurlar. Iddiamda son derece ciddiyim.
6. BU adamlarin paraya ihtiyaci var, cunku hepsi ogrenci. Hepsinde bilgisayar var. Kafalar fildir fildir calisiyor. Normal TC vatandasina php ogretmeniz cok uzun surer, bu elemanlar 2 gunde isi kapar, cunku isleri geregi en kisa surede bilgiyi kapip, uygulamalari gerekiyor. Yani en kisa surede programlama dillerini ogrenip, uygulamak. SEO isininde aslinda farki yok. Ogren, uygula. Bak ilk5'tekiler ne yapiyor, aynisini yap. Tekerlegi yeniden icat etmenin alemi yok.
7. Bu adamlarin hepsi ingilizce bilir. Bu su demek: Piyasadaki gelismeleri yakindan takip edebilir. Bir yerde yeni bir gelisme gorurse, aninda kapar, siteye uygular. Piyasadaki SEOcular bu adamlarin sadece ve sadece bir SEO kitabi okuyarak gelecegi seviyeden bile asagida.
8. Sabit masrafiniz 150 USD kitap parasidir, baktiniz adam isi savsakliyor, sen bu isi beceremeyeksiniz der, kitaplari alip, baska birine verirsiniz. Eger isi ogrenmeye meyilli ise, cok ucuza SEO yaptirirsiniz, ayrica bir ogrenciye para vererek egitimine katkida bulunursunuz.
9. Bu adamlarin cogu daha sonra sitenizdeki baska isleride yapabilir. Backup, yazilim, pazarlama, vs...

Konunun basligi seo isleri neden pahali...

Turkiyeden bakilinca SEO islerine cok para isteniyor, gibi gozukuyor. Ama bence cok ucuz. Daha dogrusu tuketici ucuza alismis. Aylik 400-500 USD geliri olan siteler icin bana SEO danismanligi teklifi geliyor. Yani bu siteye SEO yapsaniz ne olur? En cok 1000 USD kazanirki, ben o siteyi 1000 USD de tutmak icin hergun ortalama 75 dakika ugrasacagim. Bir ayda 75*26 (bir ayda 4 gun tatil yaptigimi varsayiyorum) = 1900 dakika eder. Bol 60'a 32.5 saat eder. SEO isi sonrasi 600 dolar fazladan gelir var. Bunun 150 dolarini site sahibi SEO danismanina verse, 450 kendisine kalir. SEO danismani calistigi her saat icin 150/32.5 = 4.61 USD aliyor.

Benim hesaplarima gore zaten saatine ortalama 60-80 dolar arasi para kazaniyorum, niye isi gucu birakip, 4.61'e sana calisayim?

Bence piyasa pahali degil, aksine cok ucuz. SEO isinden gercekten anlayan kisilerin size danismanlik yapmalari icin fiyatlarin yukari cikmasi gerekir. CUnku SEO isinden anlayan kisiler kendi siteleri ile ugrassalar daha cok para kazaniyorlar. Niye sizin sitenizle daha az calisarak ugrassinlar?

Eger sitelerin aylik 5000 USD geliri yoksa, zaten SEO danismani tutmalarina bence gerek yok. Cunku goturusu, getirisinden fazla olur. Tabiki bu dedigim normal fiyat gecenler icin. Ucuza yapip bu isi bilenler varsa, bu 5000 USD'nin altinda olabilir.

100 kontore bu isi yapanlarda varmis. Zaten bir kisi bu isi 100 kontore yapiyorsa, ya bu isi bilmiyordur, yada bilmiyordur. Bir mali biri 10 liraya digeri 1 liraya satiyorsa, emin olun 1 liralik mal elinizde patlar. Biri 10 liraya, digeri 6 liraya satiyorsa, aralarinda buyuk fark olmayabilir, ama aralarinda 10 kat fark varsa, kesinlikle dolandirici ile karsi karsiyasiniz demektir.