Merhaba,

Wordpress sistemini kullanan arkadaşlarıma yaşadığım bir deneyimi anlatmak istiyorum. Çoğunuz mutlaka anlatacaklarım hakkında bilgi sahibisinizdir ama bilmeyen arkadaşlarada ışık olalım diye yazmak istiyorum.

Wordpress bütün özellikleri ile bir bütün halinde çalışan bir sistemdir. Bu özelliklerinden bir kaçını devre dışı bırakırsak neler olacak diye bir test yaptım. Wordpress te yaşadığım en büyük sıkıntı artan hite bağlı olarak sunucuda oluşan aşırı cpu ve ram kullanımıydı. Evet hit güzeldir ama beraberinde bir çok sıkıntıyı da yanında getirmektedir.

Hit yükseldikçe artan cpu ile karşılaşınca ilk yapmanız gereken optimize gereksiz eklentileri devre dışı bırakmak, editlediğiniz temayı tekrar gözden geçirerek sql sorguları arttıran parametreleri defalarca kontrol etmektir. Bunları yaparak biraz olsun rahatlama sağlanabilir.

Benim aklıma takılan ve merak ettiğim bir konuyu test ederek sizinle paylaşmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi Wordpresste indexte bulunan son yorumlar ve son eklenen konuların listesini sunan bölgeler ile tekli konu gösterimlerindeki yorumlar bölgesi wordpress'in vazgeçilmezidirler. Bunları iptal ederek hitimin durumunu ölçmek istediğim. Yaptığım 1 haftalık test süresince indexte bulunan son yorumlar ve yeni konular bölgesi ile her konudaki listelenen yorumlar bölgesini kaldırdım. Yorumlarıda panelden engelledim. İnsanların konuyla olan tek etkileşim bölgesi olan yorumları iptal ettim. (Aşırı yorum alan konularım her zaman canımı sıkmıştır, ayrıca her defasında tekrarlanan sql sorguları ise cabası)

Bu iş sonuç %30 luk bir hit kaybına neden oldu. En azından benim sistemde bu sonucu aldım. Bu bölgeleri tekrar aktif hale getirdiğimde hitim eski değerlerine geri döndü.

Aşırı yorum yapılan konuları ise yorum sayfalama eklentileri ile bir nebze olsun rahatlattım.

Demek istediğim siz siz olun bu bölgeleri kaldırmayın.