HKNOCN bu konu icin ters giden birseyler var mi diye sordu. Ozel mesaj yerine burada yayinlamak istedim, zira bu daha cok beyaz sapka seo yapanlarin ilgi alani. Beni pek ilgilendirmez, ama elimden geldigince aciklayayim.
Oncelikle sunu soyleyeyim: Bu linklerin adi
sitelink. Eger google webmaster tools'da hesabiniz varsa, bu linkleri gorebiliyorsunuz. Dilerseniz silebiliyorsunuz. Ama degistiremiyorsunuz.
Google sitelink olayini patentledi. Numarasi : 20060287985
Surada Google Webmaster'da calisan, eski bir Google calisanin blogu var.
Google Webmaster Central: Sitelinks, Historical Query Stats, and Surprises - Nine By Blue Arkadas sitelink olayini anlatmis.
Google muhendisi Matt Cutts bu sitelink olayini surada acikladi:
Video: anatomy of a search snippet
Videonun ilk 6 dakikasini gecin. Son 2 dakika onemli.
Adam bunun icin algorithmic diyor. Algorithmic oldugunu zaten cumle alem biliyor, daha cok google toolbar datasina bakip, populer sayfalari gosterdigini dusunuyorum.
HKNOCN sitenin daha cok hit alan bolumleri sitelink oluyor diyor. Dedigi buyuk ihtimalle dogru. Craigslistin sitelinklerine az once baktim. Daha cok ziyaretci sayisi ile orantili listeleniyor.
Daha cok sitenin ana sayfasindaki linkler sitelinkte gosteriliyor. Yani 2 ve daha fazla clickle ulasilacak sayfalar sitelink olmuyor.
Sitelink sayisi 2-8 arasinda. 8 tane sitelink varsa, bayagi buyuk is basarmissiniz demektir.
Sitenizin hitinin sitelink ile alakasi yok. Gunde 300 ziyaretcili sitelere bile sitelink verebiliyor. PR1 olan siteye sitelink verdigini gordum.
Buyuk ihtimalle google toolbar verilerini kullanarak hangi alt sayfalarin sitelinkte yer alacagina karar veriyor.
Botlarin ziyaret edecegi sayfalar hakkinda dediklerinde buyuk ihtimalle dogru. Zaten ana sayfadaki linklerin hepsi arada bir sitelink olsada olmasada kontrol ediliyor.