sokakta adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
son 1 soru daha kaldı kuusra bakma. siteleri yaparken bütün siteyi tek 1 sayfadamı açmak mantıklı yani select case kullanmakmı yoksa hepsini ayrı ayrımı yani default.asp iletisim.asp olarakmı. siteyi büyük bir site olarak düşünürsek.
hımmmm, güzel soru.
mantık olarak scripting dilleri (hatta bütün diller) yorumlamaya baştan başlar ve sona kadar devam eder, çağrılan komutlara göre de ilgili kısımları çağırır. tek sayfada yaparsan, sayfanın yüklenmesi birazcık uzayabilir ama devamındaki işlemlerde hızlı olur. ayrı sayfalarda ise yine aynı mantık ama kodlar kısa olacağı için daha hızlı yükler.
(ki benim tahminim bu, daha iyi bilen arkadaş yazsın lütfen)
böyle olduğunu düşünürsek, (ki ben nedense hep böyle düşünmüşümdür) ziyaretçinin kaçmasına sebep olabilecek sayfalarını ayır. misal anasayfayı scripte ve koda boğmak fena halde kaçırır. ama diğer kısımlarda aynı sayfada fonksiyon (sub, case vs.) çağırmak olabilir.
netice de çokta fazla bişey değişceğini açıkcası sanmıyorum ama dediğim de genel bişey, yani ziyaretçinin sık gireceği sayfaları hafif tut, özellikle javascriptler, aşırı flash, video, resimli sayfalar, harici sayfadan veri çeken zımbırtılar (adsense hariç tutuyorum, o başka), lanet olası popup pencereler veya div popuplar, 'hey pınar msn de sizinle konuşmak istiyo' diye sağ altta çıkan saçmalıklar (ki bunlara inanan angutlar varmı hala bilmiyom) gibi şeylerin ayarını iyi yap, nasılsa bunlardan bir veya daha fazlası illaki olacak, maksat dengeli yapmaya çalış, sayfalara yay, tek sayfaya bindirme hepsini.
bende o kadar uğraşıyom temiz kod yazıyım diye ama, şu da olsun bunu da ekleyelim dendikçe zamanla şişiyo.
bi tavsiyem de (ki ben artık illa yapıyom, hatta bi siteyi tümden değiştiriyom şu anda) ajax kütüphanesi kullanırsan, daha doğrusu javascriptler için, tek bi kütüphane ile hepsini halletmeye çalış. misal bi sayfada mootools, birinde scriptaculo, birinde jquery kullanan yerine tek birini seç onu kullan, biriyle yaptığın şeyi zaten hepsiyle de yapabiliyosun. (bu arada şahsi favorim, gözbebeğim, güzeller güzeli harika framework jquery)
neyse, bi çoğunu senden biliyondur zaten yazdıklarımın, hadi bakalım kolay gelsin.