Hocam verilen ödevin mahiyetini bilmeden öğretmene yönelik bir çıkış hatalı olur. yaşım 22 ve 7 yaşından beri okullardayım. Bu güne kadar sırf arşive eklemek için ödev veren öğretmen görmedim. Şunuda belirteyim alınan yıllık ödevler 5 yıl okul arşivinde tutulduktan sonra okul kaloriferinde yakılır. Bizzat bu işi yaptığım için biliyorum.
Yani öğretmen verdiği ödevi bilmediği için mi veriyor sanıyorsunuz. Zaten o konuyu biliyor. Amaç öğrenciye çalışmasını yaptırtmak.
Yıllık ödevi açayım size biraz isterseniz. Sınavlarda ve sözlülerde yeteli başarıyı gösteremeyen öğrenciye 2 ila 4 ay arasında sürede hazırlanması için verilen ve sınav ve sözlüleri kurtarmaya yönelik ödevdir. Zor olması, karışık olması, istenilen bilginin detaylı olması normaldir. Burada amaç öğrenciye birşeyleri anlatmak ve öğretmektir.
Kişinin el yazısının kötü olmasını bir matematik öğretmeni pek umursamaz. Ancak okunmayacak kadar kötü olursa umursar. Kaldı ki yazısı kötü olan bir kişi soruları siz bulacaksınız demez değildi. Yanındaki bir arkadaşınıza rica edip yazdırmanız mümkün. sonuçta hazır ödevi yazdıracaksınız.
Tamam da biz bu dediklerini yıllardan beri dinliyoruz. Ayrıca ödevlerin arşivlerde tutulduğu falan da yok. Varsa da resmiyette öyle. Ben yıllık ödev olarak öğrencisinden grafik tablet için para alan öğretmenler biliyorum.(Güya ders anlatacakmış dijital ortamda. N'oldu biliyor musun? Parayı öğrencilerinden aldı ve diğer sene çekip gitti? Çok yararı olmuş ama dimi?)
Bir de şu var hocaların verdiği ödevler genellikle çok saçma olur. Evet sana birşeyler katar ama onu yapacağın sürede oturup ders çalışsan daha çok öğrenirsin.
Bence bu konuyu daha fazla uzatma. Ortamlar, öğretmenler ve görüşler farklı. Senin çevrendeki öğretmenlerin davranışları sana bu görüşleri aşılamış olabilir. Herkesin doğruları ve düşünme kabiliyeti vardır. Kendi doğrularını anlatmak yerine bırak herkes kendi yolundan gitsin.