Alıntı
Ama yazdığınız şeyler tamamen sizin fikirleriniz ve eseriniz sanıyorsanız da yanılıyorsunuz. Size bir şeyler öğreten bir ton arkadaşınız, hocanız ve web sitesi varken yazdığınız 5 paragraf yazıyı telif hakkı olan bir metin sanıyorsanız kendinizi Kaf dağında görüyorsunuz demektir.
Hocam söylediklerinizin bir kısmına katılmakla beraber son paragraf konusunda düşüncemi belirtmek istedim. Öncelikle Bilimsel Makalelerde alıntıların kaynakça olarak belirtildiği doğru fakat şöyle bir durum var. Son kısımda yazdıklarınıza göre başkalarından öğrendiklerimizle yazdıklarımız özgün değil. Peki araştırma tezlerinde yazılanlar sadece tezi yazanın araştırmalarımı veya düşüncelerimi. tabi ki değil.

Kendi alanımdan örnek vereyim. Nanoteknoloji konusunda bir tez hazırlamak durumun da kalacağım. Konu hakkında aylarca araştırma yapmak zorunda kalırım ve sonuçta yapılan araştırmalardan bir birikimim olur. Ama unutma ki bu birikim benim değildir. Kitaplardan, hocalardan, web sitelerinden okuduklarımın zihnimde oluşturduğu bütündür. Yani düşünceler benimdir ama aslında başkalarınındır. Tezlerde verilen kaynakçalarda şu vardır. Bir cümleyi aldınız, bir tanımı aldınız bir deneyi aldınız. Belirtmek durumundasınız. Ama adamın fikirlerinden etkilendiniz. Bunu yazamazsınız. Kaynakça bu değildir. Bir paragraflık bir yazı bile olsa, bu benim ise telifi de bana aittir. Bunun için kaynakça vermem gerekli değil. Örnek olarak şuan yazdıklarımın telif hakkı bana aittir. Çünkü benim düşüncelerimdir. Yasal manada bir sorun olduğunda da bana başvurulacaktır, bir siteye eklenirken de bana başvurulması gerekmektedir.

Hayat boyu birilerinden etkileniriz. Her kes etkilenir. Bir sanatçı parçasını okurken, bir yazar romanını yazarken, bir dansçı dansını yaparken, bir araştırmacı araştırırken. Yani etkilenmeden, birilerini den bir şey kullanmadan bir şey yazmamız veya yapmamız imkansızdır. Elbette ki çıkış noktalarımız olacaktır. Elbette ki kaynaklarımız olacaktır. Önemli olan onları harmanlamaktır. Kendimizin düşünebilmesidir. Yoksa 4 yazıyı alıp parça parça birleştirmek elbette ki özgünlük değildir. Ama 4 yazıyı okuyup zihinde harmanlamak, sonra onun üzerine düşünmek ve düşündüklerini yazmak özgünlüktür. Ve yazı yazana aittir. Tamamıyla...