Fikir tescili derken fikrin ne olduğunun açıkça ve tüm ayrıntıları ile tanımlanması lazım. Fikir demek de ne demek. Elbette tuvalette aklına gelen şeyi tescil ettiremezsin. Senin aklına gelen şey başkasıın aklına gelemez mi? Sen noterden tescil ettirirsen sadece senin yaratıcı zekana mı ait olur?
Fikir tescili böyle olmaz ama bu fikri detaylı bir proje haline getirirsen patent için başvurabilirsin.

Yani sen internette şarkı arama motoru yapmak istiyorum. İnsanlar bilgisayarın mikrofonuna şarkıyı mırıldanacak sistem de mırıldanılan şarkının ismini, sanatçısını, sözlerini ve notalarını gösterecek dersen bunun tescili olmaz. O zaman internet ilk çıktığında biri çıkıp arama motoru diye bir şey yapacağım diye tescil edebilir miydi?

Ama sen mırıldanılan şarkıyı özel bir yöntem ile sayısallaştırıp, databasedeki en yakın şarkı kaydı ile eşleştirecek özel bir algoritma yazdığında bunun patentini alabilirsin. Tıpkı google ın web sitelerini sıralayan pagerank algoritmasının patentini aldığı gibi...

Yani ticari projelerinizden öte teknik projeleriniz tescil edilebilir ve mahkemede size fayda sağlayabilir. Onun dışındaki ticari girişim niteliği taşıyan fikirlerinizin tescilinden pek bir şey elde edemezsiniz. Notere gidip yazdırdığınız her fikir size ait değildir. O zaman ben notere gideyim gördüğüm rüya diye bir sürü hikaye yazıp tescil ettireyim sonra o hikayelere benzeyen televizyon dizilerinden sinema filmlerinden telif hakkı isteyeyim.
Ya da ben 10 sene önce internet üzerinden yemek siparişi alacak bir web sitesi projesini notere tescil ettirmiş olsam bugün yemeksepeti.com a dava açabilir miyim sizce?

Eğer bu bir ticari proje ise. Teknik yöntemleri analizleri akış şemaları ile birlikte çok detaylı bir proje halinde notere onaylatın.

Ama sadece fikri bazda bir konu ise afaki bir şey olur. Noter sizin fikrinizi tescil etmez. O fikrin o tarihte sizin tarafınızdan yazılı olarak beyan edildiğini tescil eder.

Zaten sizin olayınız fikri hak değil. Fikri hak sanatsal estetik değeri olan eseler içindir. Sizin fikriniz ticarete veya endüstriye yönelik bir fikir anladığım kadarı ile.
Bu tartışmalı ve net bir yanıtı olmayan bir konu. Patentler ve marka tescillerinin yanında sınai hakların net olmayan bir alanı. Çünkü sınai hak demek ortaya bir yazılım bir endüstriyel ürün ya da yöntem koymakla alakalı. Yani siz bir ağaç işleme fabrikasında müzik çalmanın işçi performansını arttırdığı fikrinin patentini alamazsınız. Ama o fabrikada ekstra bir kimyasal katkı ile daha ucuza daha dayanıklı kağıt yapmanın yolunu keşfederseniz yeni kağıt üretim yönteminin patentini alabilirsiniz...
Bence sizin notere falan ihtiyacınız yok.

Basit hukuk bilgim ile size basit bir öneride bulunayım.
Basitçe sunum yaparken sunumu videoya alınız. Bir sabit kamera kurup sunumunuzu ve sunum yaptığınız şirketin yöneticilerini kameraya alınız. Ve sunumun en başında tarihi kesinlikle sözlü olarak belirtiniz. Bu o firma sizin fikrinizi çalarsa elinizde olabilecek en büyük kanıttır.

saygılar