yigitha'nın bahsettiği global domain pazarı içni. Ülkemizde ise bu işler biraz daha değişik. Bedava verseler almayacağım domainler alınıp satılmaya çalışıyor. Aslında bunun sebebi piyasaya yeni giren bilinçsiz kişiler. Yani bu sitede çok garip satışlar gördüm. Ufuruktenpufurukten.com gibi bir domaine 10 YTL den arttırma başlatıp beklendi beklendi birisi geldi hemen al 120 YTL ye aldı gitti. Yani yeni kullanıcılar pek farkında değiller kaliteli ismin. Artık milyonlarca intern kullanıcı var. Her site az çok bir hit alıyor. Başımdan geçen bir olayı anlatayım. Bir arkadaşıma ücretsiz bir site açtım blog tarzı. İlk başta kim girer bu siteye diyordu. Sonra bişeyler copy/paste tarzı yazdı. 10-20 kişi girince şaşırdı. 300 kişiyi bulduğunda günlük çok şaşırmıştı. Ben onun yanında domain bakıyordum. Hemen geldi oda bu işe heveslenmişti şunu yaz alınmış mı alınmamış mı alınmamışsa al. Çünkü birşey sanıyor yani 300 kişi girdiğin de. Adamın alışveriş sitesi oluyor ayda 100-200 YTL kazansa kar sayıyor. Her alışveriş domainine pozitiif bakıyor.
Bence krizden sonra iyice daralan piyasa genişlemeye başlayacak ve tekrar domain piyasası canlanacak. Sonra bi 5-6 yıl sonra tekrar daralacak vs. vs. böyle gider.
Yani 3. sınıf domainler devamlı reglenir düşer düşer reglenir. Zaten 1.sınıf domain almak isteyen bu hiç sitelerle uğraşmaz direk domainin sahibine teklif geçer. Bugün koysepete estore weblebi kapandı. Hepsiburada kaldı çünkü o birinciydi.
Ben aslında domainciliğe pek ekmek kapısı olarak bakmıyorum. Benim için bir koleksiyonculuk bir zevk. Verdiğim paraya acımıyorum çünkü koleksiyonculuk da her zman para harcanız. Bu benim kişisel görüşüm.
Birde ortak domain satış platformu oluşturma çabaları var. Bunu kısa vadede olacağını sanmıyorum. Yabancılar gibi ortak bir domain fikrimiz yok. Kimi Reg fee diyor kimi 1k YTL. Ayrıca bizde fiyatlar çok uçuk bilinçsiz kulalnıcıdan kaynaklanıyor. açıkcası itiraf etmeliyim ki bende yapıyorum öyle. Bir domaine istek geldi satarmısın diye . benim satasım yoksa 1000$ diyorum. Normalde değeri 200$ ama satasım yok ayrıca belki kullanıcı belki de tak diye verecek 1000$'ı.