Orada bir zorunluluk.
Erzurumda muslukların sürekli açık tutulduğunu duymuştum, su donmasın borularda diye. Ne kadar doğru bilemem. Zor be. Allah kolaylık versin.
Bence doğuya yapılacak en güzel şey, Kanada'lıların yaptığı gibi alt şehirler kurmak ve Rusların yaptığı gibi birer nükleer santral ile şehirlerin sokaklarını alttan ısıtmak.
Montreal'in iklimi Erzurum ile aynı. Ama Montreal dünyanın en yaşanılır şehirleri listesinde ilk 5'de. Çünkü kış için şehrin altında ikinci bir şehir daha var. inşaa etmeleri 100 yıla yakın sürmüş, 3-5 yapılacak şey değil.
Gap'a saygım büyük. Ama hedefler yanlış bence. İnsani hedefler ikinci planda kalmamalı. Önce doğudaki şehirlerde yaşam kalitesini yükselteceksin ki tüketim artacak. Tüketim gücünün yükseldiği yerde istihdam kendiliğinden artar. Devlet yer altına tüneller, metrolar, iş merkezleri kursa, kışın yer altında hayat devam edebilse, buradan toplayacağı kira ile harcamanın bir kısmını, uzun vadede vergi yükselişiyle harcamanın tamamını finanse edebilir.
Vizyon. Kelime bu.
Bu tür önerilere genelde "bu çok uçuk bir çözüm" şeklinde yaklaşılır. Oysa devletin yaptığı herşey temelde zaten uçuktur. 70 milyon insanın doğumundan ölümüne organize ediyorsun