Bu cok defa konusuldu. Insanlar vergiyi anlamak istemiyorlar veya yanlis düsünyorlar.
Muhasebeci degilim ama arastirip ögrenebildigim kadariyla aciklama yapmak isterim.

Örnek verelim benim reklamverenim.
Size diyorum ki reklamlarindan tik basi KDV haric 1 ytl kazanacaksiniz. Eger bana fatura kesebiliyorsaniz size 1 ytl + %18 KDV = 1,18 KDV ödeyecegim.
Siz de eger sahis firmasi iseniz bu KDV yi aynen devlete ödemek zorundasiniz. Gider gösteremiyorsaniz da yil sonunda gelirinizden belli bir gelir vergisi ödersiniz bu da 1 YTL net elinize gecmeyecegi anlamina gelebilir. Eger firma iseniz giderlerinizi gösterirseniz ödeyecegiz vergi orani degisir belki hic ödemezsiniz.
Gelelim bana fatura kesemiyorsaniz :
Eger fatura kesemiyorsaniz size yaptigim ödemeden devlete ödemek zorunda oldugum %20 stopaj vergisini keser size 0,8 YTL öderim.

Ama göze batan sorun su cogu firma tik basi, gösterim basi fiyati verirken buna KDV dahil oldugunu belirtmiyor (Reklamstore, da yazar KDV dahil degildir diye. Örnek olmasi acisindan)
Yani firmalar size alacaginiz tik basi gösterim basi ücreti KDV dahil olarak söylüyor. Bu da göze cok geliyor ama fatura kesemediginiz icin sizden KDV arti Stopaj'i düserek ödeme yapiyor bu da %33 e varan oranlara cikabiliyor.

Umarim aciklayici olmustur. Kesin stopaj ve KDV oranlarini mali müsavirlerden, veya ilgili yerlerden ögrenebilirsiniz. Ama vergi ödeyen her firma gelirini giderini belgelemek ve ona göre vergisini ödemek zorunda.