Tam beklediğim tarzda yazışmalar olmuş. Acaba şunu niye kimse demedi derken o da denmiş. Az sonra birisi bunu da der diyorum o da denmiş.

Bu istenilen para işi bilen, ODP'yi çok yakından tanıyan biridir büyük ihtimalle. Sağını solunu düzeltip, güzelce açıklama ile siteni eklerim demiş. 400 YTL'ni de alırım demiş. Bu bir editör değildir. Bir editör para ile bunu yapamayacağını böyle bir şeyi garanti edemeyeceğini üst editör diye bir şeyin sürekli müdahalesinin olduğunu bilir. Yani adi bir insan olsa da bunu bilir. Burada bu parayı sizden isteyen kişinin sahtekarlık noktası "editörle iletişime geçerim" kısmı. Sanki ahbabımdır havası yaratmaya çalışmış açıkça. Halbuki zaten site önermek için editörle iletişime geçmek zorundasınız Gene bir yalan yok.

Burada tek olayla ilgisi olmayan kurum ODP'dir kısacası. Haa ODP'nin eksikleri yok mu? Var. 150 görünür editör var ve belki bunun 30-40 tanesi aktif. Daha çok editör lazım. Editörsüz çok bölüm var. Ancak sırf editör almak için alınsa işte sizin dediğiniz bu olaylar yaşanır. DMOZ'da kötü niyetli insanlar yok mudur? Vardır. Ancak toplumda bulunma oranından fazla değildir. Çok daha düşüktür.

Hala "site ekleme" diye bir mantık var bilinçaltılarda. Sitesini ekletemeyen acemi webmasterımız da basıyor yaygarayı. Kimi zatem ise kaliteli webmaster veya içerik oluşturucu da bölümde editöre zor ulaşıyor. Bu da istisnai bir durumdur.

Şunu da dile getiriyorum. Sitenize yaptığınız açıklamanın çok çok büyük bir önemi yoktur. Ben Elektrik ve Elektronik bölümü editörüyüm. Aldığım zaman 1000 tane site incelenmemiş beni bekliyordu. 100 tanesi eklenmeye uygun bulunduysa bunların da 2-3 tanesinin açıklamasını olduğu gibi bıraktım. Çoğu zaman da açıklamayı komple sileriz.

edit: Maxcoder evrensel Türkçe CatMod'u olması hasebi ile ondan alıntı yapacağım. En derin dizinden en aktif dizini o bilir. Ve diyor ki bir sitenin listelenmesi için bazen 2 yıl geçiyor. Aynı şekilde ben Elektrik ve Elektronik bölümünde 2.5 sene önce önerilmiş siteleri ekledim kategoriyi aldığımda.Bunları da aklınızda tutun.