Sıkıldım ben bu konudan. İş iyice kim daha uzağa işeyecek şeklinde yarış havasına geldi. Karşılıklı yazışmaların, "benim bilgim seni döver, bak ben de ekonomiden anlıyorum, marjinal fayda nedir, paradoks nedir her bir şeyi bilirim" gibi abuk subuk bir seyirde devam etmesinden de rahatsızım.

Elmas su çelişmesi basit bir örnekti. Su, her insana lazım. Olmazsa, ölürsün. Suyun olmadığı bir hayat mümkün değil. Su mu değerli, elmas mı değerli, sen suyla elması bir mi tutuyorsun, elmas çok önemlidir gibi söylemler, sadece hamasi laflardır. Tabi ki elmas para bazlı maddi ölçüm anlamında çok daha değerlidir ama suyun olmadığı bir yerde elinde bir torba elmasla 1 ay yaşamaya kalkarsan, elması sadece hap diye yutar, ya da eğlence amaçlı fitil olarak kullanırsın. Su, temel ihtiyaçtır. Dediğim gibi, olmazsa ölürsün. Elmasın olmazsa ölmezsin, tabi tek taş pırlantaya tav olan bir kız kurusu değilsen.

Gelelim senin marginal utility'ne. Marjinal fayda da, genelde derslerde 1 bardak suyun faydasıyla, 10. bardak suyun faydasının aynı olamayacağı örneğiyle anlatılır. 10 tane program yazdırdım, 10. programdan elde ettiğim tatmin benim marjinal faydamdır, diye bir anlatıma henüz rastlamadım. Çünkü güncel hayat, sanal alemden farklıdır.

Ayrıca, ben programlarınızın kişiye özel değil, çok fazla satılabilecek nitelikte olmasını istiyor ve almayı umuyorum. Yani değerli her şeyi çok iyi bilen yazılımcı kardeşim, sizden özel imalat, el yapımı Ferrari istemiyoruz, seri olarak Doğan SLX üretin; alıp, binelim. Benzin pahalı gelirse tüp taktırırız.

Anlaşıldı mı?

Hala da anlaşılmadıysa artık diyecek sözüm yok zaten.

Saygılarımla,