UnPooMKT,
Ben de inanırım ki: Dünyadaki en pahalı şey, insan emeğidir. Yalnız, bu sizin bakış açınızla alakalı bir durum. Yazılımcı olunca, yazılımcının, kullanıcı olunca kullanıcının yanında olunuyor. Bakış açısı da bulunulan yerle alakalı olunca, durum otomatikman arz-talep dengesine geliyor. Siz yazılımcıların ürünleri çok değerli olabilir, peki Zonguldak'ta kömür madenlerinde asgari ücretle canları pahasına çalışanların emekleri sizinkilerden daha mı değersiz? Ben yaptığınız işi dünyanın en önemli olayıymış gibi büyütmenizin yanlış olduğunu, sürümden kazanmak deyiminin aslında ne kadar mantıklı bir deyim olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Yoksa isterseniz 100 milyon dolar deyin yazdığınız programlara, alıcısı olmadıktan sonra sizin uçuk fiyatlarınızı kimse ciddiye almaz.
Elmas-Su Çelişmesi (The Diamond Water Paradox) diye bir ekonomi teorisi vardır. Şiddetle okumanızı tavsiye ederim. Doğada az bulunan şeyler, örneğin elmas, bu özelliği nedeniyle değerli kabul edilir. Lakin, çölde cebinde bir torba elmasla dolaşmaktansa, ki o bir torba elmasla belki küçük bir baraj bile kurabilirsiniz, bir pet şişe dolusu su daha çok önemlidir. Suyun ve elmasın değerlilik oranı, bulunduğu ortama ve zamana, daha doğrusu şarta göre değişir. Neticede insan su olmadan yaşayamaz.Elmas olsa da olur hayatında, olmasa da.
Bu kısa ekonomi bilgisinden çıkarmanız gereken ders: Siz ne kadar yaptığınız işi Mona Lisa isimli tablo, kendinizi de Leonardo Da Vinci sansanız, aslında insan hayatında çok gerekli olmayan bir bilgisayar sistemine kod yazıyorsunuz. Biraz insaflı olun. Hele ki şu ekonomik kriz döneminde, hakikaten insaflı olun.
Saygılarımla,
Benden de sana bi kaç söz bir insan iyi bir programcı olmak için yıllarını harcamaktadır. Bir işçi ise bu işi bir iki günde öğrenmektedir( Bunu işçileri küçümsediğim için yazmadım yalnış anlaşılmasın ). Doğal olarak insanlar bu evreye gelene kadar yıllarını harcıyo o bi kaç satır diye gördüğün kodları yazmak için. Herkes işçi olabilir ama programcı olamaz bunu unutma. Bu arada eğer cebinde para yoksa yaptırmazsın hayatında değersiz olan bilgisayar için bişeyler kimseye zorla bişey yaptırılmıyo. Gidin isterseniz bide şirketlerle görüşün bu iş için size teklif edecekleri fiyatı. Burdaki fiyatlara şükredersiniz.