Sanırım yanlış anlaşılmalar kavram kargaşasından meydana geliyor.
Öncelikle webmaster olmak farklı bir şey, kodlayıcı olmak başka bir şey, editör olmak başka bir şey, reklamcı olmak başk abir şey...
Bill Gates'in bu kadar servet yapmasının nedeni geri zekalılara bilgisayar kullanma şansı vermesidir. Youtube un bu kadar tutulmasının nedeni sıradan insanların kendi hayatlarını yayınlamasını sağlamasıdır. Hosting panellerinin nedeni server yönetecek zekaya veya altyapıya sahip olmayanların (kendimi de dahil ediyorum sadece ssh ile bir serverı tamamen yönetemem kısıtlı işlemler yapabilirim) hosting kullanabilmesini sağlamaktır.
Yani aslında kendine webmaster diyen adamların %99 u webHASTIR dır aslında...
Çünkü Türkiye'de web master dedin mi web site sahibi sanılır. Oysa profesyonel para kazandıracak işlerde sitenin sahibi, grafikeri, editörü, yazılımcısı, networkçüsü, pazarlamacısı ayrı kişilerdir.
Ama biz de butik çalışanlara webmaster deniliyor.
Adam hazır sistemi alıyor, w*rez temayı basıyor, kopya içerikle dolduruyor, 2 makale okuyup seo diye spam backlink kasıyor, sonra adsense madsense 1-2 doların peşinde koşuyor. Kendini de webmaster zannediyor. Bunun adı mastürbasyondur.
Ben 93 yılında radyoculuğa başlamıştım inanılmaz bir forsu vardı. Radyocuyum dj im dediğinde süper fiyaka oluyordu. Sonra 2000 lere geldiğimizde yolda çevirdiğin 5 kişiden 3'ü bir gün bir tarihte bir yerel radyoda çalışmış hale gelmişti.
Ama bu o zamanlar ben de böyle hissediyordum. Her önüne gelen radyocu oldu diye.
Ama aslında hiç bir radyocu olamamıştı. Radyoda çalışmışlığı olan insanlardı.
Aynı şu anda webmasterım diyenlerin %99 unun web sitesi olan kendi çapında takılan adamlar olduğu gibi.
Anladığım kadarı ile bir çok konuda ortak görüşteyiz.
Ayrıldığımız nokta ise hazır sistemler.
Bir insanın hazır sistem kullanması onun yayınladığı bilgiler değersiz kılmaz.
Bir üniversite profesörü wordpress kullanabilir, bir profesyonel yazılım yazdırmasına gerek yoktur. Peki hazır sistem kullandı diye bu adamın sitesinden yayınlananların değeri düşer mi?
Ben çok orjinal kod yazan adamlar biliyorum.
Hem de sıfırdan yazıyorlar. Ama spam içerik üretmekte, çok orjinal botlu fikirler ile içerik çalmakta kullanıyorlar bu orjinal kodlarını.
Yani bence önemli olan içerik, vizyon ve niyettir.
Kod bir araçtır amaç değil.
Önemli olan fikirdir, kod değil...
Önemli olan vizyondur..
Türkiye'den büyük projelerin çıkmamasının nedeni vizyon ve girişimci ruh eksikliğidir.
Türkiye'den bırak interneti hangi alanda büyük dünya markaları çıkabiliyor ki?
En büyük en global Türk markası ÜLKER dir. Daha ötesi yok...
Sen süper bir fikir bulup, bunun peşinden tutkulu bir şekilde koşabiliyorsan. Bütçeyi hazırlayıp kaynak yaratmak için çabalıyorsan, konsepti planı programı yapıp işinin ehli insanlar ile görev paylaşımı yapabiliyorsan süper projelere imza atabilirsin.
Çünkü google ı yapan adamlar eşinden dostundan yüz binlerce dolar borç alan, hocasının vasıtası ile yatırımcı arayan tutkulu adamlardı. Çünkü onlar projelerine inanmışlardı ve o proje için her türlü riski aldılar. İnsanlara şirketten hisse dağıtarak iş yaptırdılar. (geçen de bir makale vardı şirket ilk açıldığında çalışanlara masaj yapsın diye tutulan bir masör kadına %0,5 hisse vermişler googledan). Şirket büyüdükçe de en çok parayı verip en iyi mühendisler ve işletmecilerile çalıştılar. Pazarlama faaliyetlerini işinin uzmanları ile yaptılar.
BU ÜLKEDE PROJESİ İÇİN EVİNİ ARABASINI SATAN ADAMLAR OLDUĞUNDA GLOBAL DÜNYA MARKASI OLABİLECEK İNTERNET MARKALARI ORTAYA ÇIKAR.
Yoksa 10 dolarlık domain, 20 dolarlık hosting ile internet milyoneri olmayı bekleyenler daha çok beklerler...
Ama sıradan insanların da 10 dolarlık domain 10 dolarlık hosting ile kendi yaşam görüşlerini dünyaya duyurmaya hakkı vardır.
Önemli olan kimin hangi scripti kullandığı değil o scripti nasıl kullandığınıdır bence...