tmania adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Benim en büyük sıkıntım, piyasada kod yazmasını bilmeyip de webmasterım diyenler. oturup da bişey geliştiremiyoruz yen ibirşeyler üretemiyoruz. Çünkü üreticek vaktimiz yok. Hazır portal yapanlarla aynı zamanda sıfırdan bişiler yazmaya çalışıyoruz.
Aranızda sevenlerde vardır, onlar kusura bakmasın ama işte linux- açık kaynak kod mantığını bu yüzden sevmiyorum. Ne oldu kodlar açık oldu ekmek yiyemiyorum çok mu güzel. Şahsen microsoft asp.net ci olarak hiçbiryerim açıkta kalmasın diyorum. Yazdığım scriptlerde kodlarımı dll olarak gönderiyorum benden başkası düzenleyemiyor. Ama işimi sağlam yapıyorum piyasanın içine etmiyorum kimse benim yazdığım domain licenceyi kıramıyor. Kimse benim yazdığım scripti kırıpda bilmemne scripti diye millete yedirmiyor.
Ben bu konuyu açtığımda böyle bir oda olamayacağını biliyordum. Ama insanların biraz gözü açılsın diye açtım konuyu. Statümüz resmen yerlerde, firma demeye bin şahit gerek dediğiniz insanlar artık sizi beğenmiyor.
Bakın ben bir dönem için aranızdayım kendimden çok sizler için bu sitemim. Bencil olsam amaan banane ben böylr düşük fiyat verenler olmasa kalite farkımı nasıl göstericem onlarda olsunda benim farkım anlaşılsın derdim. Ama hayır öyle düşünmüyorum. Çok değil bundan 3-4 ay öncesinde beni havaalanlarıdna karşılıyorlardı. Dünyada isim yapmış bir firmada + Türkiyenin sayılı holdinglerinden birininin 3 firmasında yazılım uzmanı olarak çalıştım. Firmaların değil holdingin elemanı olan nadir çalışanlardandım. Şu anda teyzenizin ninenizin bile bileceği firma patronları tarafından aranıldım. üstüne üstlük seo meo bilmem dmoz u bu forumda öğrendim . Sadece yazılımım kuvvetlidir. Demek istediğim 50tl 100tl gibi fiyatlara talim edeceğinize kendinizi geliştirin bişeyleri sıfırdan yazın itibarınızı arttırın. Yarın öbürsü gün evleniceksiniz. Domain mi satacaksınız? yoksa 50 tl ye site yapıp eşinize mi bakacaksınız? Yoksa bu web işinde para yok diyip yıllardır yaptığınız işi bırakıp gidip bi yerde güvenlikgörevlisi olarak mı çalışacaksınız?
Verdiğiniz zarar sadece kendinize zannediyorsunuz. Halbuki bir düşünün Tr de internet çıkışlarına. Tr de hosting fiyatlarına bandwidth fiyatlarına. Tr den neden hiç proje çıkmıyor?. Bir arkadaşımız bu konuyla ilgili makale yazmış bu forumda onu okuyun(https://www.r10.net/webmaster-genel-k...-tartisma.html) Tr de imkanların ne kadar az olduğundan bahsediyor. Bana göre sadece bir kaçını sıralamış. Tr de o imkanlar neden olsun ki tr de hepi topu kaç yazılım umzanı var?. Tr de arge ile uğraşabilecek kaç adam var? Tr de internetin nasıl kulanıldığı kendisine webmasterım diyen adamların ne yapabildikleri ortada. Daha fazlasına ihtiyaç yok. Adamlar getirseler bütün imkanları ne olucağını hemen söyliim. Herkes hd kalitesinde youtube açmaya başlar . Herkes rapid tarzı site yapmaya başlar. Daha fazlası olmaz . Her bokun çakmasını yapar otururuz.
Son söyleyeceklerim; kendisine saygısı olan, toplumda itibar isteyen, ileride evlenincede bu mesleği yapmak isteyenler söylediklerimi düşünsün. Bu yazıyı saçma bulanlar da olucaktır. Onlar da olsun zaten ki saçma bulmayanların kalitesi belli olsun .
Müdür ilk başta söylediklerine biraz hak vermiştim. Ama şu yazdıklarını okuyunca inanılmaz şaşırdım.

Yazını aşırı derecede bencil ve şövenist buldum.
Öncelikle yazılım konusundaki başarılarını kutlarım. Türkiye'nin senin gibi yazılım kod konusunda uzmanlaşmış elemanlara ihtiyacı var.

Ama yazının son paragrafı bile inanılmaz küstahça. Senin yazını saçma bulanlar kalitesiz saçma bulmayanlar kaliteli mi? Müdür sen ne kadar yazılımdan anlıyorsan ben de o kadar az anlıyorum. 2 ay oldu ilk defa php kursuna başladım ve programcılık öğrenmeye uğraşıyorum.

Ama sana şunu söyleyebilirim ki sen ne kadar yazılım konusunda deneyimli ve bilgili isen evrensel kültür, iletişim özgürlüğü, lisanslama temelleri konusunda da o kadar eksik kalmışsın. Sana bunu yazını saçma bulan kalitesiz bir iletişim fakültesi mezunu olarak söylüyorum.

Çünkü internet İMKB gibi sadece ticari faaliyetlerin yapıldığı bir alan değildir. İnternet insanların bir birlerine yazılım satmaları için, script kodlansın diye, tasarım yapılsın diye ortaya çıkan bir şey değildir. İnternet bir bilgi paylaşım kanalıdır. Yemişim scriptin kodunu. Sen dünyanın en güzel kodunu yazarsın ama onun içini dolduracak adam olmadıktan sonra neye yarar senin dll lerin. Muhteşem bir kod yaz koy dll lerini ne işe yarar o dll lerin veri tabanına kalitesiz insanlar bir şey yazmadığı sürece? Yani bir şey bilene wordpress yeter. Yayınlayacak bir nanesi olmayan adamın eline youtube kurulmadan önce youtube scriptini versen ne işe yarardı?

BENCE TÜRK WEBMASTERLARI ARASINDAKİ SORUN SCRİPT KOD GRAFİK 50 LİRALIK SİTELER DEĞİLDİR. HATTA BÜYÜK PROJELERİN OLUŞMASI İÇİN MUHTEŞEM KOD BİLGİSİ DE GEREKMEZ. ŞU COPY PASTE OLAYI ENGELLENİR, KODDAN SEO DAN ÇOK İÇERİĞE BİLGİYE KONSEPTE HEDEF KİTLEYE VE PROJELENDİRMEYE ÖNEM VERİLİRSEN ANCAK BÜYÜK PROJELER ÇIKAR.

Sen asp biliyorsun diye nasıl bir refleks ortaya koymuşsun anlayamadım. İnterneti ilk defa 1996 da üniversitede kullanmaya başladım. O zaman tam da senin dediğin gibiydi. Sadece ingilizce bilenler, bilgisayar kullanabilenler ve ot gibi her yerde internet cafe bitmediği ve servis sağlayıcı olmadığı için üniversitelerden girilebiliyordu.

Ne oldu peki? Sadece yazılım ve network uzmanları bir şey ortaya koyabiliyorlardı O yıllarda bir icq çıkarabildik mi? Bir program yazabildik mi?
Sen benim lisansımı kıramazlar diye gez ortalıklarda. Senin lisanslarının kırılmamasının nedeni dünyada bu konudaki bilgi paylaşımının ve rantın düşük olmasıdır. Yoksa dll dediğin nedir binary bir dosya. PHP yi zend guardla zendlediğinde de aslında yapılan işlem binary koda dönüştürmek derlemektir text bazlı kodları. Herkes asp kullansa bir haftada yerler senin dll leri. O kadar zor mu sanıyorsun 32 bit işlemciden dissassembler yapmayı. Adamlar microsoftun media player lisanslarını yediler 1024 - 2048 RSA şifreleri kırdılar. .asp daha çok kullanılan daha fazla rantın olduğu sistem olduğu anda patlatırlar.

İşin sonunda şunu söyleyeyim. Sen hangi evrensel matematik kavramına para ödedin de bu işi bu kadar ticari görebiliyorsun? Sen pisagora telif ödedin mi ki kullanabiliyorsun pisagor teoremini? Bir mimar her daire alanı hesapladığında pi sayısı bulanlara para mı ödemelidir? Yoksa pi sayısının nasıl hesaplanacağını da dll ler içinde saklayarak mı koruyalım ticari hale getirelim.
Senin iletişim özgürlüğü evrensel kültür ile kapitalist liberallerin kıçından uydurdukları lisans kavramlarının arasındaki çatışmayı bilmediğini farzediyorum. Bu iş felsefi, siyasi ve bilimsel olarak zaten senelerdir tartışılmaktadır.
Ama biz de toplumsal sınıflar var toplumsal sınıf bilinci yoktur. Sen hangi ülkede yaşadığının farkında değilsin sanırım. Senden zorunlu gıda maddesi domatesi 3 liraya alan batılı devletler sana sinema filmi, yazılım lisansı gibi lisanslı ürünleri 300 liraya satarlar. Bu modern kolonizm yani sömürgeciliktir.
Pantolonu senin ata binen ataların bulmuş avrupalı erkekler etekle gezerken. Sen pantolon için telif alamazsın. Ama batılı bir şirket gider levis diye pantolon yapar. Sadece kesimini değiştirir üzerine levis yazdığı için sana 200 liraya satar. Levis pantolonu bulana, fermuarı bulana telif ödemiş mi? Düğmeyi icat edene para vermiş mi? Senden aldığı para pantolonun parası değil levis isminin lisans parasıdır aslında.

Çünkü batılılar temel evrensel kültürü alır geliştirir lisanslar alır sana yeni bir ürünmüş gbi satarlar. Amerika gibi eğitimin inanılmaz büyük maliyette olduğu ülkelerde bu zihniyet insanlara yerleştirilmiştir. Onlar bilginin para ile alınıp satılan bir şey olduğunu savunurlar emperyalist politika ve kültürleri gereği.
Ama senin gibi üniversitelerde vatandaşın vergileri ile okuyan, cüzzi bedeller ile yazılım eğitimi alan, halkı ayda 400$ dan az para kazanan bir milletin evlatı Amerikalı gibi konuşunca hayretle izliyorum. Sen öğrenirken gördüğün örnek kodların her birine lisans parası mı verdin müdür? Yoksa kullandığın yazılım dilini kendin mi icat ettin? Bill Gates kendinden önceki programcılık tekniklerini almış (bir çok zaman da çalmış windowsun nereden doğduğunu herkes biliyor) bir miktar geliştirip basitleştirip satmış bir modern sömürgecidir. Bu ülkenin işçisinden bütün sene çalışıp verdiği vergiler ile kapitalist tefecileri beslemesinin yanı sıra bir de lisanslı windows kullanmasını mı bekliyorsun? Bunu bekliyorsan zaten internet = paradır ticarettir parası olmayan girmesin diyorsun demektir.

İyiki linux var da bill gates a verecek parası olmayanların da bilgisayar kullanma hakkı var. İyi ki php var da java öğrenecek parası olmayanların internet kullanım hakkı var. İyi ki açık kaynak kodlu sistemler var ki senin gibi yazılımcıların öğrenebileceği yeni algoritmalar yeni kod teknikleri herkesin bilgisine açılıyor. Bill Gates gibiler korsanı bizzat destekliyorlar. Çünkü bu ülkede korsan windowsu önlediğin anda insanlar gider linux öğrenirler. Windows piyasayı kaptırır. Korsan yazılım bizim cebimize ellerini atmak için uydurdukları bir yalandır zaten. Uyuşturucu satıcılarının önce bedava mal vermesi gibidir alıştırmak için. Sana korsan yazılım verirler, seni alıştırırlar sonra sen başka işletim sistemi kullanamayacak hale geldiğinde lisans alacağın zaman başka sisteme gitmezsin.

İletişim fakültesi mezunuyum, koddan hiç anlamıyordum, bu kazar zaman içinde bir çok şey öğrendim. 5 sene önce 40 lira ile bir sanal mağaza kurdum.
Hiç bir network, kod, grafik bilgim yokken nasıl mı kurdum?

-Allah razı olsun senin gibi düşünmeyen bazı insanlar oscommerce gibi bir sistem yazmışlar. Bill Gates e verecek parası olmayanlar için, hizmet vermişler ve senin gibi ücretli script yazan bir çok insandan çok daha iyi kod yazmışlar ve parasız paylaşacak kadar asil davranmışlar.
-Birileri kaliteli forumlar kurmuşlar internette oscommerce nasıl kurulur, hosting nedir, domain nedir, seo nedir anlatmışlar.
-Birileri photoshop nasıl kullanılır anlatmış yine internetteki ÜCRETSİZ BLOGLARINDA...

Ve ben tüm bu bilgileri internetten okudum. hiç bir yerden eğitim almadım 2 ay öncesinde başladığım php kursu hariç. Şimdi öğrendiğim seo, kod ve grafik bilgilerini kendimden daha düşük düzeyde bilgi sahibi insanlarla paylaşıyorum ve kendimden daha çok bilenlerden hala bir şeyler kapmaya çalışıyorum. Bu sitede benim gibi evrensel bilişim kültürünü internetten öğrenenler internetten paylaşmaktadır. Senin gibiler ise bildikleri herşeyi para ile satmaya çalışmaktadırlar.

Evlenince karınıza nasıl bakacaksın dediğin adamların hepsi emin ol bir yolunu bulurlar. Ben karıma gayet iyi bakıyorum internetten ve sanal mağazamdan kazandığım paralar ile. Sen evli değilsin sanırım henüz. Ama buradaki 50 liraya site yapan amatör ve yarı profesyonel adamları kendine rakip olarak görüyorsan ya da piyasayı düşürdüklerini düşünüyorsan sen de zaten profesyonel değilsin demektir.

Ben film prodüksiyonunda da çalıştım. 5000 liraya tanıtım filmi çeken de vardır 500 bin lira bütçe veren de... 5000 liraya yapanlar asla 500 bin liraya yapanların işini baltalayamaz.

İnternet senin düşündüğün gibi ticari faaliyetlerin yapıldığı bir dükkan değildir müdür. İnternet evrensel bilgi kültürünün paylaşıma sunulduğu bir iletişim kanalıdır. Oradan bilgi alırsın kendi kapasiten kadar yeni bir şeyler ekler oraya geri koyarsın. Ama senin gibiler maalesef internetten aldıkları bilgiyi kapasiteleri kadar geliştirip satıyorlar. Bana bildiğin tüm kod yazma tekniklerini kullandığın tüm algoritmaların senin icat ettiğin patentli şeyler olduğunu söyleme sakın...

Bilgi evrenseldir ve herkese aittir. Ben bilgi konusunda son derece kommünistimdir. Ve batılı liberallerin tanımladığı lisans konusunun bizim cebimize ellerini atmak için uydurdukları bir şey olduğunu biliyorum.
Böyle işin felsefesinden çok kodunu bilince, vizyon sahibi bir girişimci yerine lonca kültüründen gelen bir esnaf mantığı ile yaklaşınca diğer insanları dışlayan bir söylem ortaya çıkıyor.

Sen kod bilmeyenler proje üretmesin dersen ben de sana derim ki bilgisayar kodu bilenler de proje üretmesin. İnternet bir yayıncılık ortamıdır ve sadece iletişim fakültesi mezunlarına site açma izni verilsin. Sana paranı verelim sen sadece kodla uğraş site sahibi olmak için iletişim fakültesi mezunu olma zorunluluğu getirilsin.
Yayıncılık mantığı ile bakıldığında çok mantıklı ama evrensel iletişim özgürlüğü düşünüldüğünde ne kadar saçma olurdu değil mi?

İnsanların kendilerini geliştirmeleri gerektiği, herkesin kod öğrenmeye ağırlık vermesi gerektiği konularına sonuna kadar katılıyorum. Kodlama işini bi meslek olarak görmüyorum ileride oturup bir script yazıp satacağımı da düşünmüyorum ama 30 yaşında programlama kursuna yazıldım. Bu siteyi de uzun süredir takip ederim 2 sene önce burada satılan Türk scriptlerine bakıyorum bugün satılanlara bakıyorum sürekli gelişme var.

Sonuçta sana muhalefet eden kalitesizlerden biri olarak senin oda teklifini idealist bulmuştum ama şimdi faşist buluyorum.

saygılar