Melkamdan ben de script aldım. Ben de herhangi bir fatura almadan ödememi yaptım ve sözleşme imzaladım. Kamuran Bey ile karşılıklı da görüştük İstanbul'da imzaladığım sözleşmeyi direk elden verdim kendisine. Kötü niyetli bir insan olduğunu ve kötü bir esnaf olduğunu düşünmüyorum. Lakin bazı konularda tartışmaya dahil olma gereği duydum.

Öncelikle ben de internet işleri ile uğraştığım için empati gösteririm ve karşımdaki insanı sürekli sıkıştırmaktan hoşlanmam. Lakin scriptte bazı hatalar mevcut. Ve bir iki defa söylememe rağmen çok fazla ilgilenilmedi. Muhtemelen ellerinde başka işler olduğu için çok fazla ilgilenemiyorlar (mesela yönetim paneline sadece super admin olarak giriş yapılabiliyor, editör ve yazar girişi tanımlanmamış) Php kursu almaya başladığım için bu dönemde hataları kendim giderme yoluna gitmeye çalışıyorum.

Bu arada sözleşme ile ilgili şunu da belirteyim.
Sözleşme benim de elimde var.

Sözleşme maddeleri der ki; (aynen yazmıyorum özetliyorum)
-Özellikleri belirtilen yazılımın toplam ücreti bir defaya mahsus 399 YTL'dir Ödeme sadece Melkamm İnternet Hizmetleri adına belirlenmiş banka hesaplarına yapılabilir.
-Yazılımın satışı, kullanımı ve kopyalanması hakları sadece melkam a aittir.
-yazılımı sadece kurulum için belirlenen ............. alan adı kullanma hakkına sahiptir, alan adı değişikliği melkam ve müşteri tarafından sözleşme ile yapılır.
-yazılımın detayları ek-1 de verilmiştir(yazılımın genel özellikleri burada mesela hher yazarın kendi yazısını girebileceği bir paneli olduğu yazmasına rağmen yazarlar giriş yapamıyor en azından benim sitemde)
-melkam yazılımın içeriğinden sorumlu değildir
-yazılımdan kaynaklanan aksaklıklar ve kusurlar melkam sorumluluğu altındadır. teknik destek ve güncellemeler müşteriye ücretsiz olarak sunulacakır
-EK-1 de belirtilen özellikler dışında diğer ek modül eklenti istekleri ücrete tabidir.

Şimdi bu sözleşmenin ardından noter onaylı sözleşme gereği falan gerekmez.
Sadece bu sözleşmedeki imzanıza dayanarak size dava açabilirler.
Yazılımın tescilli olması gerektiğini söyleyen arkadaşlar var ancak bu sözleşmeye imza atarken 399 lira karşılığında bu yazılımı melkam dan satın aldığınızı beyan ediyorsunuz. Yazılımın sahibinin melkam olmadığını melkam ın da yazılımı başka bir yerden aldığını ispat edebilirseniz, melkam a karşı değil asıl sistem sahibine karşı sorumlu olursunuz.

Ama bunu ispat edemediğiniz sürece imza attığınız sözleşme sizin bu sistemi melkamdan aldığınızı ve hangi şartlarda kullanacağınızı beyan ettiğinizi gösterir.

Bu durumda sadece ödemeyi yaptığınız banka kayıtlarını esas gösterip fatura kesilmediğini söyleyebilirsiniz. Melkam faturayı kesmişse bu konuda da problem olmaz, kesmemesi sizin sorumluluğunuzu ortadan kaldırmaz. Sadece Melkam ın maliyeden ceza almasına neden olur. Fatura kesmemek adli değil mali bir suçtur.

Bu arada scriptin satış hakkı melkam a aittir deniliyor. Ama bu scripti alan satamaz demek değil. Eğer domain ile birlikte satarsanız Melkam ın satış üzerinde hiç bir hakkı olmaz. Çünkü lisans domain üzerine verilmektedir. Domain ile birlikte sattığınız sürece Melkam dan yeni bir lisans talep etmeniz gerekmez. Lakin scripti alan kişinin Melkam ile sözleşmesi olmayacağı ya da sözleşme devir hakkınız olmadığı için alan kişi sözleşmeye aykırı şekilde kullanırsa sorumluluk yine sözleşmedeki son imza sahibinde bulunur.

Kamuran Bey ile yüz yüze görüştüm daha önce bu siteden bir şekilde banlandığını da biliyorum. Ama bu tarz sorunların mahkemeden çok iletişimle çözülmesinden yanayım. Art niyet ve kötü niyet yoksa mahkemeye gitmek daha pahalıya patlayacaktır. En iyisi yeri yurdu belli olan 2 insanın ve kurumun anlaşabilmesidir.

Bu arada sözleşmede ne yazarsa yazsın sözleşmenin üzerinde bazı kanunlar ve anayasal haklar vardır. Bu haklara aykırı sözleşme düzenlenemez. Nasıl Melkam ın script üzerinde hakları varsa kullanıcının da hakları vardır. Nasıl scriptin sözleşmeye aykırı kullanılması ile Melkam ın uğrayacağı zararı tazmin etme hakkı varsa, aldığı scriptin hatalı çıkması (ayıplı mal veya hizmet) nedeniyle işi geliri zarara uğrayanın da zararını tazmin etme hakkı vardır.

Mahkeme 2 taraf için de hayırlı sonuçlar doğurmayacaktır. Çünkü görüldüğü üzere 2 tarafın da açıkları var.

saygılar