600KW/saat üreten bir rüzgar santrali 300 bin euro.
sanko nun rüzgar santrallerine yaptığı yatırım ortalama 40 milyon euro.
olayları 1-2 bin dolarlık düşünen zaten kendisi 3-5 maaşla işe girebilecekken serbest takılmayı seçen tostçular. (bana göre)
amerikada bir şirket kurulurken kendine bir ağa babası bulur. der ki, gel benim projeme maddi destek ver, sana %50.
baba da 500 bin dolar verir, yerine göre 5 mio dolares. inan ki güneyde "şu otelimi satsam da daha karlı işe girsem" diye düşünen yüzlerce baba var. bekledikleri kar oranı yıllık %20 net.
Yanlışınız olmasın? 300 bin euro ya 600 kw lık rüzgar gülünün direğini diktiremezsiniz diye biliyorum(2008 mayıs ayı rüzgar+güneş enerji sağlama sistemi üzerinde 90 sayfalık bir rapor hazırlatmış biri olarak söylüyorum) Eğer 600 kw üreticek ve 300 bin euroya satılan en az 10 sene sorunsuz çalışacağı garanti olan bir cihaz var ise ben şu dakika 3 tane satın almak istiyorum.
Bu cihazların adam gibi marka modeli olanların tanesi 2 milyon euro civarında...
Ayrıca verimliliğide %30 un üzerine hiç bir zaman çıkamadığı için teknik olarak tam bilgi vermeniz daha mantıklı olur.
Ek olarak dünyanın hiç bir yerindeki datacenter sektörü %20 net kar bırakmaz. Eğer bırakırsa o firmaların müşterileri ya süper salaktır yada büyümeye gerek duymuyordur... Bu konuda dünyanın önde gelen finans ve işletme araştırma raporlarını inceleyebilirsiniz... Datacenter tek başına hiç bir zaman kazançlı değildir. Bu nedenle ülkemizdeki en büyük holdingler datacenter işi yapmaz, gider telekom işi yapar, ses satar, erişim sağlar bunun yanında mecburen datacenter açar... örnek olarak godady neden dc sahibi değil, yada benzeri şirketler... telekom işi başkadır, datacenter işi başka...