Ni-Osman: dediklerine ilaveten şunu da düşünmeni öneririm. Nixcon olmasaydı piyasadaki diğer datacenterlar milleti ............ devam ederdi. Her sektörde bir deli mutlaka ortaya çıkar, bungy jumping yapar. herkes "aaa batıyor batacak" der, ama virajı döner. ardından herkes "ben de istiyorum" demeye başlar.
genel anlamda fiyat belirleme politikası bunların da ötesinde kıvrık bir nokta. eğer öyle olmasaydı "inovasyon" da olmazdı. şimdi biri çıkıp elektriğini kendi üretebildiği bir datacenter kuracak (sistemnet battığında projelendirmiştim marmarisde), senin dediğin elektrik meselesi aradan kalkacak. diyeceksin ki, ne olacak bu sektörün hali? ben de diyeceğim ki, hele websitesi sayısı 10 milyonu bulsun, o zaman datacenter kurma işine büyük patronlar girip siyasi çevrelerini kullanarak bu işi yapanlara yıllık belli bir vergi koyup (rtük %5 payı, gsm aboneliği vergisi gibi) küçük otları biçerler (örneğin biyodizel üretiminde olduğu gibi).
o zamana kadar herkes at koştursun bu meydanda.
Elektriği kendi üretmesi çözüm değil bunun için ne kadar alt yapı maliyetine para dökecek.. Parayı nasıl çıkartacak? Fiyatlara yansıtacak…
Hem yine trafo benzeri olaylar gerekecek.. Büyük elektrikleri telefon adaptörle yönetemiyorsun ki Milyarlarca yatırım demek buda
bu elektirik bir etkendi
yine network var
yine soğutma sistemi var
var oğlu var