Ni-Osman adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Türk insanı hizmetten önce paraya önem veriyor.. Hani burada ekonominin rolü var doğru müşterinin ekonomik gücü yoksa mecbur bu şekilde düşünecek ama satıcının bunu bilerek artık maliyetin de altına satış yapıyor olması piyasayı bozuyor.. Başta sürümden kazanırım mantığını düşünen bu zihniyet aslında çok yanlış düşünmekte güzel bir klasik hesaplama yapayım..

Bu işte kimse sürümden kazanamaz… Neden kazanamaz?

adamın 200 Sunucusu var.. DC kurmuş alt yapı maliyetini minimuma indirim %100 overselling’i vermiş.. Adamın 2 düşüncesi var burada..

1. Müşteri çoğalsın hizmet kalitesini arttırdım şu oldu bu oldu derim zam yapar oturturum

2. Ne kadar çok müşteri olursa o kadar overselling yaparım sorun olduğunda da TTNET den kaynaklanıyor der geçerim..

Bu adamın burada yaptığı ticari hata şudur.. Bunlardan birini çok feci şekilde yaşadım

Sunucu sayısı arttıkça kazandığınız para bu mantıkla artmaz..

Sunucuların toplamı şehir trafosunu kullanıyor belirli bir büyüklüğe geldiğinde TEDAŞ yada bir başka elektrik dağıtım şirketi neyse..

Sana derki; Ulen arkadaşım biz bu mahalleye 600 Lük trafo koyduk bunun normalde %60 yük ile çalışması lazım bu trafoyu sürekli sen kullanıyorsun git kendine trafo yaptır ben sana bu şartlar altında elektrik hizmeti vermem!

VEYA

Arkadaşım.. sana gelen elektrik normal elektrik kablosundan geçmekte.. bu elektrik kablosundan maksimum XX Kadar elektrik geçer.. bu kabloyu sana kullandırtmam trafodan direk yer altından kablo çekeceksin..

Elektrik dağıtım firması haklı? Sürümden kazanacak adam? Ama elektrik dağıtıcıcıda haklı? N’oldu sürümden kazanacağı yılda 50-60 Bın TL gelirini 1 kerede elektrik alt yapısına ödedi.. Şişti adam resmen şimdi nasıl Fiberinin parasını ödeyecek? Nasıl elemanının parasını ödeyecek? Nasıl çarkı döndürecek.. Bu basit bir başka örnek..

Bir diğeri network cihazı… Yine sunucu sayısı artınca 1 switch koyup networku büyütemezsin.. Nasıl büyüteceksin artık kontrol edilemez bir yapıya geliyor.. Her 40-50 kasada 4000-5000$ para harcayacaksın yoksa pinglerin 2 katına çıkar lag loss dan geçilmez network.. 1000-2000$ değerinde switchlerin üzerinden geçirdiği paket belli.. Ne oldu yine adam sürümden kazanacaktı kazandığı parayı yine networka yatırdı yine elde var 0

Bir süre sonra bu adam bunalıma girer.. Derki eşek gibi çalışıyoruz hep elde var 0 o zaman neden bu işi yapıyoruz? Bir gün keser fiberi biz battık arkadaşlar gelin kasanızı alın

Sonra forumlarda cips ve cocacola alıp bu yerden hizmet alanların çektiği çileleri okumaya başlarsınız.. Burada bu olayı yapan adam kadar son kullanıcının yani müşterinin de suçu büyük.. Bu tür firmalara güvenip büyüterek siz onlara destek veriyorsunuz.. Sen yapmadın mı Osman diyeceksiniz? Yaptım burada hepiniz biliyorsunuz Nixcon’un muhabbetini..

Daha bü tür hizmet anlayışına sahip firmalarda yaşanacak sorunları ve buna bağlı olarak insanların ticari itibarının nasıl 2 paralık olacağını anlatmak isterim ama uzar gider konu..

Son kullanıcıya ufak bir öneri yapayım.. Çalıştığınız yer para kazanmıyorsa bu işten zaten fiyatlarından anlaşılır.. Bu işten para kazanmayan adam olduğu yerde sayar ve kıvranır durur.. Bu işten para kazanan adam da müşteriden kazandığı parayı yiyemez.. Bu işten para kazanan adamın kazandığı para zaten size geri her zaman hizmet olarak döner.. Aldığınız hizmetin her geçen gün daha iyi gitmesininde satıcıya olduğu kadar alıcıya da getirisi çok olur.. Daha rahat edersiniz aldıgınız hizmeti 3. Tekil kişilere satıyorsanız satışlarınız artar.. Kazandığınız para artar.. Ticari itibar sahibi olursunuz piyasada saygın birisi olursunuz..

Ufak bir örnek çalıştığım dc den reklam veya övme olarak algılanmasın konuyu insanımızın anlaması açısından örnek vermek istiyorum.. çalıştığımız veri merkezi şimdi yurt dışından hat getirip bunun satış hakkını Türkiye de biz dahil 5 firmaya verecek.. ben bu veri merkezi ile çalışmasaydım xx veri merkezinin bana sunduğu fiyat bu veri merkezinden %50 daha ucuzdu.. Gidip o veri merkezi ile çalışmış olsaydım elimize böyle bir hizmeti sunabilme imkanı geçecek miydi? Bırak geçmesini xx veri merkezi biz geçtiğimizde eminim 2-3 ay içinde elektrik alt yapısını düzenleyemeyeceğinden bayrakları çekerdi. (DC ismi belirtmedim dışarıdan okuyanlar için zaten hangi dc de çalıştığımızı biliyorsunuz)
Olayı herkesin anlayabilceği şekilde çok güzel özetlemişsin, daha önce forumdan bir arkadaşıma yakında elektrik fiyatları hat fiyatlarını geçicek demiştim gerçekten öyle oldu.