Birçok lisanslama türü olabilir. Mesela zend ile şifrelerken IP veya domain de tanımlanabilir.

Ama sanırım söz konusu olan yazacağım yöntem. Bu yöntem de zend in görevi sadece kodları korumak. Lisanslama mantığı client - server mantığında yapılır. Bir lisans scriptiniz olur (server), bir de scriptin kurulduğu site olur (client). Client kurulumda veya her boot olduğunda servara bağlanıp lisans kopntrolü yapar. İlk töntemde yazdığım direk şifrelemeden üstün yanı, lisansa süre verebilme, uzaktan lisansı istediğiniz zaman iptal etme.

Olate'nin iono scriptinin demo sürümleri ile oynuyorum (ücretsiz sürümde 10 müşteri oluyor ki geliştirme ve test için yeterli), ayrıca whmca de bu tür bir eklenti çıkardı. Iono size neredeyse hazır kodlar veriyor (php). Siz de bunu scripte istediğiniz şekilde monte ediyorsunuz. Ben boot (common) dosyasına ekliyorum, ilk çalışan dosya bu olduğundan.

Lisanslamada birkaç seçenek var, her çalışmada kontrol, cache li kontrol gibi. Cachte, mesela 2 günde 1 kopntrol yapıyor ki bu bana daha mantıklı göründü. Gerçi lisans bitse bile 2 gün fazl zaman harcayacak ama script her açıldığında lisans serverına bağlanması da ayrı bir dert olur sanırım.

Iono dan önce açık kaynaklı bir php sınıfı kurcaladım, phpclasses.org tan indirmiştim, sınıf ücretsiz ancak GUI si ücretli idi, işin içinden çıkamadım.