Ne kurs,ne yurtdışı eğitim,ne film ne de okul... Ben ingilizcemi chat ile, skype ile geliştirdim 4 sene önce skype ilk çıktığı zamanlar lise 1 deydim.. Hazırlık okumuştum ama henüz ingilizceye hakim değildim. Sürekli yeni arkadaşlar arıyor, hep ingilizce konuşmaya çalışıyordum tabiki yazarak.. O yüzden türkçe chat ile işim olmamıştır.. ilk günlerde bulduğum arkadaşların bazılarıyla her gün konuşur oldum, sabah akşam.. yaz geldi gün boyu sohbet ettim.. hakkındaki her şeyi öğrendim ben de anlattım.. politikadan sanata, dinden kültüre her şeyi konuştuk.. öyle bir an geldi ki artık konuşacak konu bulamaz, ne konuşalım diye sorar hale geldik..
lise 2 ve 3 . sınıfta herkes ingilizceden bi haber sınavlara saatlerce çalışırken ben çok rahattım. Mezun oldum, 1 sene sonra üniversiteye başladım.. Hazırlık yeterlilik sınavına girdim, hazırlığı atladım. Sonra geçtim netin başına o ilk günlerde konuştuğum 4 senelik arkadaşlarıma bir bir teşekkür ettim. Şu an ünide dersler %100 ingilizce.. Çok rahat ingilizce yazabiliyor,konuşabiliyor ve çeviri yapabiliyorum. Daha da ilerletmekteyim.

Chatler hep yazışma şeklindeydi başlarda ama sonradan sesli konuşmalara da başladım. Zaten yazmayı kavrayınca gerisi geliyor. Bu arada her sohbetimde internet sözlüğüm(şu an sesli sözlük) açıktı hala da bilmediğim kelimelere hemen bakarım.
Peki karşınızdaki kişiler nasıl olmalı? Başlangıç için anadili ingilizce olan ülkelerden veya diğer ülkelerden olup ingilizcesi çok iyi olan kişiler olmamalı.. sizin denginizde veya sizden biraz üstte olanlarla konuşmanız daha iyi olacak.. Karşınızdaki kişi iki kelime edip susmayacak sürekli bir şeyler konuşmak isteyecek biri olmalı..