Öldürüldüklerini düşünmüyorum, Kanuni yaştan ya da hastalıktan ölmüş olabilir, Yavuz Sultan Selim'in böyle bir işgal düşüncesi olduğunu sanmıyorum Selim daha çok Ortadoğu ile özelde kutsal yerlerle (Kudüs - Mekke) ilgilendi ve istediğini aldı. Zaten sonunu biliyorsunuz.
İtalya'nin manevi önemi Vatikan, maddi önemi Akdeniz'in en güçlü konumu olması, zaten Roma'nın gücü de bir nevi Akdeniz'i kontrol eden konumda olmasından geliyordu. Osmanlı ordusu İtalya'yı işgal etseydi ne kadar elinde tutardı bilmiyorum ama Kanuni bir 10 yıl daha yaşasaydı büyük ihtimal işgal ederdi. Yapılmamış şey değil.
Roma parçalandıktan sonra Bizans birkaç yüzyıl yaşadı biliyorsunuz. Bizans en güçlü durumunda İtalya'yı (yani Doğru Roma, Batı Roma'yı) işgal etti. Bir süre tutundu ama sonra güçten düştü. O kadar büyük çapta bir coğrafyayı yönetmek zordur. İtalyanlar Arnavutlara da benzemez bağımsızlık mücadeleleri kanlı olurdu.
Tek artısı rönesans sırasında dehalar bizim elimizde olurdu. Ama Rönesans olur muydu tabii o da ayrı konu