arkadaslar semantic sistem turkiyede seminerleri duzenlenmeye başladı ve 50 yıl varsa bir sistemin yapılmasına uygulamalarını gosteren seminerler neden duzenlensin semantic sistem gelecek 20 yılın sistemidir. yani 2020 yılının sistemidir. arkadaslar semantic sistemin en iyi takipçilerinden biri ise hepsiburada.com"dur. uygulamasınıda yapmıstır.
ve teknolojiye 2020 yılında full semantic olacağız yani anlamsal. arkadaslar çok araştirdım ve size boş ağız konusmuyorum. emin olun sizler bu sistemi ne zaman anlarsanız önculeride siz olursunuz.
Kardeşim emin ol semantik sistemi senden iyi anlıyorum.
O seminerlerde ballandıra ballandıra anlatılanlar çok basit şeyler.
Yerim öyle semantikliği ben.
İstatistiki veri analizini yapay zeka diye kaktırmaya çalışıyorlar.
Arkadaşın hepsiburada.com da kullanılıyor dediği sistem şudur.
Hepsiburada.com da bir ürüne girdiğinizde "bu ürünü satın alan müşteriler şu ürünleri de satın aldılar" ya da bu ürünü inceleyen müşterilerimiz şu ürünleri de incelediler" diye alanlar çıkar.
Bunlar daha önceki ziyaretçilerin işlem istatistiklerini çıkaran ve yeni kullanıcıya da önerme olarak sunan bir sistemdir.
Biraz istatistik veri ile yüklü bir işlem yapar sonuç üretir önermede bulunur. Yani sistem daha önceki kullanıcıların ne aldığını anlamaz, kavrayamaz. Sadece işlemlerindeki sırayı analiz eder ve sıradaki muhtemel işlemi önerir. Bu önermede bulunurken ne önerdiği şeyin ne olduğunu kavrar ne öncekinin ne olduğunu..
Siz ayarlarsanız her cep telefonu inceleyene cep telefonu bataryası gösterir. Ama siz istatistiki olarak ya da komut olarak yazmazsanız sadece gri renkli telefonları inceleyen bir adam lcd televizyon reyonuna girince ona öncelikli olarak gri lcd televizyonları göstermek sistemin aklına gelmez.
Arama motorlarındaki semantik mantığı ise hem buna benziyor hem de bundan biraz daha değişik.
Öncelikle google da sizin çevrimiçi iken yaptığınız işlemlerin istatisktiklerini tutuyor. Siz çevrim içi iken yaptığınız bir aramada tercih ettiğiniz web sitelerini sıralamada yükseltiyor. Yani kullanıcı hareketlerini kaydedip istatistiki olarak bir sonraki adımı tahmin etmeye çalışıyor.
Bizi aramam motoru konusunda asıl ilgilendiren ise;
Bir dildeki kelimeleri anlam bilimsel olarak gruplandırıp metin içindeki tutarlılığı ölçme işlemi. Bu kodlama, içerik, iç link ve dış link olarak gruplandırılıp detaylı bir şekilde anlatılması gereken bir konu.
Ama semantik arkadaşın dediği gibi google bot süper zekası ile web 3.0 teknolojisi ile siteleri anlıyor kavrıyor değerlendiriyor yaklaşımı doğru değil bence.
Bu sitedeki kod yazan arkadaşlar bilir 2 sayfa içindeki metinleri karşılaştırıp hangi metin daha uzunsa ona link verecek bir kod dizisi yazmaya kalksak kaç satır yazmamız gerekir.
Siz bir sayfayı anlamaktan bahsediyorsunuz. Ve anlanması gereken trilyonlarca sayfa var. Ve bu sayfaları değerlendirmek için süreniz az.
Bir çok kişinin indexini kaybetmesi, dalgaya yakalanması ve pozisyonunu yitirmesinin nedeninin bu semantik filtrenin backlinkin 3 ayağı ve site içeriği ile alaklı tutarsızlıktan kaynaklandığını düşünüyorum.
saygılar