Kimlik doğrulama veya yönetimden onay bekliyor.
Selam,
İnsanlar restoran, market vb açarken 15-20bin hatta 50bin+ lira harcamaktan çekinmiyorlar. Oysa internette yatırım yaparken çekiniyorlar. Sebebini düşündüm ve çeşitli olasılıklar aklıma geldi.
1. Yatırımımın karşılığını alamazsam
Bu en büyük korkulardan birisi. Çünkü akla gelen projeler yaratıcı değil ve bir yerlerden birileri ucuz bir kopyasını yapaiblir her zaman.
Mesela oyun projeleri konusunda Türkiye hala çok geri. Doğru düzgün oyun yok. Yatırımcılar kendileri birşeyler düşünüyor ama gördükleri örneklerden yola çıktıkları için (ve aynı anda başkalarının da yola çıkabileceğini düşünmedikleri için) tonla gereksiz proje ortaya çıkıyor. Oyun meselesi tabii her geliştiricinin altından kalkabileceği bir mesele değil bunun da farkındayım.
Türkiye'ye çok farklı oyunlar yapılabilir. Mesela Osmanlı tarzı RPG ya da türk usulü mafya, ya da özelleştirilmiş futbol. Fikir iyi olduktan sonra insanlar mutlaka oynar, ilgilenir.
2. Para karşılığını alabilmek
Biz sadece olayın reklam ile karşılığını alabileceğimiz işleri hesaplıyoruz. Oysa ki mesela bir oyun projesinde nice para ödeme seçenekleri var. Oyunun parası satılabilir ya da benzeri. Bunun dışında, eğer zaten güzel bir kullanıcı tabanın varsa, ve girip çıkan kullanıcıların demogrofisini takip edebiliyorsan, bir şirkete gidip hatrısayılır ücretlere reklam da alabilirsin.
3. Ya geliştirici yapar ve tüyerse
Bunu önlemenin yolu çok basit. Dersin ki kardeş gelirden %20 vericem bakımını sen yapacaksın. Birisi bana oyun projesinden %20 verse hele ki başarılı bir proje olabilirse seve seve olayın parçası olurum. Nihayet ben de istiyorum ki bana bir yerden düzenli gelir getirecek bir iş olsun.
Bence Türkiye'de internet yaratıcı çözümlerle çok güzel yere gidebilir. 10-15bin ytl yatırdığınız işler bir sürede milyonlarca dolarlık hallere de gelebilir.
Sadece "özen", "yaratıcılık". Bence mühim olanlar bunlardır. 100 arkadaşlık sitesi varken yenisini açmak, 100 forum ya da alışveriş sitesi varken yenisini açmak iş değil. Böyle 10 proje yapacaına bir düzgün yatırım yap.