- Sami Zan Hoca?nın sünnetçilik serüveni
Sami ile dostluğumuz 1940?da başladı. Yurdumuzun tek tıp fakültesi olan İstanbul Tıp Fakültesi?ne kaydımızı yaptırmıştık.
Sağlık Bakanlığı?na bağlı 11. Yatılı Tıp Talebe Yurdundan Hasan Paşa Konağı adıyla bilinen Beyazıt?taki ahşap 5. yatılı Talebe Yurdunda barındırılıyorduk. 6 yıllık eğitim ve barındırma karşılığı, Sağlık Bakanlığı?na 4 yıl zorunlu hizmet yüklenmiştik. Fakültedeki 4 yılımızdan sonra Sami Zan?ı bir seminercilik tutkusu sarmıştı. Seminerlerdeki baş mevzu ?evlenme zamanı?idi. Sami Zan, hekim çıkar çıkmaz evlenmek taraftarı idi. Benim de içinde bulunduğum karşı grup, ihtisas yaptıktan sonra evlenmeyi savunurdu. Sami?nin dayanağı şu idi:En yoksul ilçenin hükümet hekimliğinde görevlendirilme halinde, muayene ve tedavi ücreti ile gelir sağlanamayacak hallerde bile, sünnet yaparak para kazanılabilir. Şöyle ki:?Görev bölgemizdeki berber gibi ehliyetsiz sünnetçileri bu işten men ederek, her yıl onlarca, yüzlerce sağlıklı sünnet yapıp yeterince gelir sağlayabiliriz? derdi. Bu görüşünü tatbike de koydu. Son staj sınıfımızda ürolojide sünnet üzerine biraz çalıştı, adeta uzmanlaşmıştı. Sünnet için gerekli alet ve edevatı satın almak üzere arkadaşı hemşire (Z)?den, o zamanki parayla 1500 lira borç aldığını söylüyordu.
Fakülteyi bitirdik, askerlikten sonra görev yerlerimizi belirleyen kuralarımızı çektik. Kurada Sami Zan?a, Mardin?in İdil ilçesi, bana da Hekimhan Hükümet Hekimliği düştü. Mektuplaşıyorduk. Bir mektubumda ona ?Sünnetçilikten ne haber?Ayda ortalama kaç sünnet yapıyorsun??diye takılmıştım. Cevabı hakikaten düşündürücü idi. ?Ben kral olarak doğsaydım, krallık dünyada yasaklanırdı, karabahtım buraya da yetişti. Hükümet Hekimi olduğum İdil ilçesinde halkın çoğunluğu Süryani Hristiyan; sünnette daha siftahım yok; hemşire (Z)?ye borcumu nasıl ödeyeceğim, bilmem? diye yakınıyordu.
Yıllar sonra, ben Cerrahpaşa?da asistanlığa başlamıştım. Sami Zan?ın da anatomide asistan olduğunu duydum ve ziyaretine gittim. Yine şanssızlığından dem vurdu. Bir sırasına getirip, ?Yahu Sami, sünnet takımı düzmek için (Z)?den aldığın 1500 lira borcu ödeyebildin mi bari??dedim. Cevabı çok Sami Zan?ca oldu:?Ödedim, ödedim, onunla evlenerek ödedim? dedi.
Nur içinde yat, aziz kardeşim.
bir arkadaşından alıntı, bu arada ben Hekimhan'lıyım, keşke Sami Zan'a kurada Hekimhan çıksaymış